Mărturisesc că la această importantă lansare… am adormit. Dar, iaca știrea.

Crew-1 Dragon Resilience

Crew-1 Dragon Resilience

“Great.”

Patru astronauți au fost lansați cu succes la bordul capsulei SpaceX Dragon “Resilience” către Stația Spațială Internațională. Lansarea reprezintă prima dintr-o serie care în viitor va deveni rutină.

Echipajul este format din trei americani și un japonez. Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, astronauți ai NASA, respectiv Soichi Noguchi de la JAXA.

Lansarea a avut loc la Kennedy Space Center în Florida și încheie aproape un deceniu de utilizare internațională a rachetelor rusești Soyuz.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a salutat succesul misiunii postând pe Twitter că evenimentul este un:

“Testament to the power of science and what we can accomplish by harnessing our innovation, ingenuity, and determination”

Președintele SUA, Donald Trump, a postat sec pe aceeași rețea de socializare:

“Great.”

Iar vice președintele SUA, Mike Pence, a declarat că lansare este:

“A new era in human space exploration in America.”

Pence, alături de soție, a urmărit lansarea împreună cu administratorul NASA, Jim Bridenstine și soția acestuia.

Nominal orbit insertion

Capsula Dragon “Resilience” s-a separat cu succes de treapta a doua a rachetei SpaceX Falcon 9, iar echipajul a comunicat prin radio: “nominal orbit insertion”.

Resilience, se află acum pe traiectoria de întâlnire cu Stația Spațială Internațională cu care va andoca, iar Crew-1 se va alătura la bordul ISS echipajului format din cosmonauții ruși Sergey Ryzhikov și Sergey Kud-Sverchkov și astronauta NASA Kathleen Rubins.

Cei patru membri ai echipajului americano-nipon vor lucra la bordul Stației Spațiale Internaționale timp de șase luni.

Capsula Dragon Crew a devenit zilele trecute prima navă spațială certificată de către NASA după o perioadă de aproape patru zeci de ani, de la prima navetă spațială și până în prezent.

La finalul misiunii, Crew Dragon va reveni pe planetă deschizând parașutele de frânare în atmosferă și amerizând precum în epoca Apollo.

Presidential transition

Eh, nu toate treburile merg bine. Și acum… mă părăsește optimismul cu care am apăsat butoanele tastaturii.

Tranziția prezidențială a fost întotdeauna dificilă pentru NASA, iar ungerea oficială a lui Joe Biden pe tronul Statelor Unite ale Americii pare să nu vină cu un impact în favoarea agenției.

Oameni mai meseriași decât mine au premonit o perioadă nefericită pentru NASA și programele spațiale ale acesteia.

Agenția nu a primit încă din partea Congresului zecile de miliarde de dolari necesare pentru finalizarea programului Artemis, iar Bridenstine a anunțat că nu va rămâne la șefia agenției sub mandatul lui Biden. Elegant, a declarat că va renunța la post pentru a permite noului președinte al SUA să stabilească prioritățile proprii pentru explorarea spațiului.

Păcat. Bridentine este cel puțin unul dintre cei mai buni administratori ai NASA din întreaga istorie a agenției.

Cât despre președintele ales, Joe Biden nu a făcut până în prezent nici o declarație legată de calendarul NASA până în 2024.

Democrații își manifestau sprijinul pentru aspirațiile NASA către Lună și Marte, dar doreau de la agenție mai mult în direcția înțelegerii impactului schimbării climei asupra planetei, însă rămâne de urmărit dacă prioritățile NASA vor fi îndreptate sub mandatul lui Biden către Pământ sau către satelitul nostru natural și planeta Marte.

Vom evolua în jos sau în sus?

Iulian Iamandi