Snowden

Snowden

Cea mai recenta scurgere de informatii legata de operatiile de spionaj ale guvernului SUA este semnata de cantautorul Edward Snowden, de profesie fluierator in biserica NSA.

Acesta a scos-o din jobenul magic p-aia cu bugetul spailor: peste 52 de miliarde, rogodei verzi.

Snowdwen traieste in prezent prin Rusia, sub o intelegere temporara de azil. Aerul de pe acolo se pare ca ii prieste si probabil ca si-a uimit si fostii sefi la cat de eficient poate fi…

… astfel, personajul in cauza a trimis catre The Washington Post o schema cu sumarul bugetului. O fituica de numai 178 de pagini.

Din scrierile lui Snowden reiese ca CIA a devenit cea mai mare agentie de spionaj din SUA si sade pe un buget de 15 miliarde pentru anul curent. CIA si-a crescut actiunile de cyber sabotage, intelligence gathering si overseas covert operations. Am lasat ca la carte, in original, ca tot e pe trent sa folosim… de exemplu “intelligence” si in limba romana.

In ultima decada CIA a marit condica, mana de lucru crescand cu 25 %  – la 21 575 oameni in acest an.

Resursele proaspete au fost folosite pentru finantarea constructiei si operarii unui centru marit destinat contra-terorismului, a unei retele de sateliti de spionaj, echipamente high-tech, numeroase operatiuni paramilitare si marirea numarului de specialisti in securitate cibernetica.

Documentul lui Snowden face o referire si la cooperarea dintre CIA si NSA in “offensive cyber operations”, adica hackuirea retelelor de calculatoare straine.

Bugetul despre care vorbeste Snowden include si suma de 2.6 miliarde de dolari pe care CIA a cheltuit-o pentru dezvoltarea unor drone de atac si pentru eforturile de a sabota programul nuclear iranian.

Documentul detaliaza de asemenea si asa numitele “blind spots”, zone de interes in care s-au obtinut foarte putine informatii de catre agentiile americane de spionaj. Acestea includ programul nuclear pakistanez, planurile de raspuns ale Rusiei in fata unui posibil atac terorist si detalii despre generatia urmatoare de avioane militare ale Chinei.

In acelasi capitol este evidentiat faptul ca cea mai greu de penetrat tara in ceea ce priveste culegerea de informatii este Coreea de Nord, mai ales pe subiecte ce tin de politica si programul nuclear.

Sursa: One News Page

Snowden pare a fi o sursa buna. Dar…

Reclama la Snowden :)

Reclama la Snowden 🙂

 

– Iulian Iamandi –