Aviaţie

Sniperul… traieste pana la urma!

S-a incalzit de-a binelea, asa ca merge o glazura de zapada

S-a incalzit de-a binelea, asa ca merge o glazura de zapada

Eh, vestea nu-i cu ale noastre… dar ce frumos ar fi fost sa fie!

Fortele Aeriene ale Poloniei au receptionat la finalul lunii trecute primul MiG-29A modernizat.

Avionul, cu numarul de coada “89” a sosit la Baza Aeriana Tactica 23 din Minsk Mazowiecki, situata la 40 de kilometri in Estul Varsoviei.

Cel mai probabil, luna aceasta polonezii vor primi si pe cel de-al doilea MiG-29A modernizat: “38”.

Modernizarea cuprinde un nou afisaj multifunctional, un sistem integrat de procesare a parametrilor de zbor, precum si de planificare a zborului, sistem integrat de navigatie INS/GPS, sinsteme noi de identificare/comunicatii, calculator de date aerodinamice precum si alte sisteme noi.

In total, Fortele Aeriene ale Poloniei vor primi 15 avioane MiG-29A modernizate: 13 simple si doua duble.

Contractul pentru modernizare a fost semnat la mijlocul lunii August a anului 2011 cu Wojskowe Zaklady Lotnicze No. 2 si se va incheia in cursul anului 2014, lucrul la avioane executandu-se in colaborare cu israelienii de la IAI.

Toata treaba a costat 29.5 milioane de dolari.

Ca si istoric, Polonia a cumparat 12 MiG-29 (noua simple si trei duble) in 1989. In ’95, MoD-ul Republicii Cehe a dat la schimb Poloniei 10 MiG-29 contra 11 elicoptere W-3 Sokol, iar in 2001 Varsovia a cumparat 22 MiG-29 (18 simple si patru duble) din Germania.

In prezent, polonezii opereaza 31 avioane MiG-29A/UB.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –

7 Comments

 • Sincer modernizarea poloneza este mult mai putin ambitioasa decat cea a MIG 29 Sniper propusa acum mai bine de 10 ani pentru RoAF.
  Ca sa ne dem seama unde am fi putut fi ca dotare a RoAF cu Sniper-ul ar trebui doar ca sa ne imaginam cele 18 pasari de prada romanesti dotate cu alt radar ELTA EL/M 2032 cu antena marita si cele 2 display-uri multifunctionale care erau capabila de data link si care prezentau inclusiv situatia tactica.
  Si ca un paradox noi am renuntat la MIG 29 din prima fara prea mari strofocari de a le valorifica cumva, Polonia se pare ca le exploateaza intens si ca il considera un avion reusit si inca performant.
  Tare sunt curios de unde diferenta asta de optica?
  Slovacii iarasi le folosesc si pe forumuri au aparut si niste discutii interesante despre MIG 29 si Gripen-ul cehesc in exercitii comune.

 • MiG 29 a fost un avion revolutionar la timpul lui si mai este un avion foarte bun la moment, a fost in mare parte “omorit” de politicieni…

 • Corecteaza asta: In total, Fortele Aeriene ale Poloniei vor primi 15 avioane MiG-29A modernizate: 12 simple si doua duble

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: