Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto - Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

The Missile Defense Agency (MDA)  si US Navy au colaborat cu succes la testarea celei de a doua generatii a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice Aegis. Rezultatul testului a fost interceptarea cu succes, deasupra Pacificului, a unei rachete balistice de catre cel mai nou interceptor destinat sistemului antibalistic Aegis, racheta Standard Missile – 3 (SM-3) Block 1B.

Lansarea tintei a avut loc la ora 20:18,  Hawaiian Standard Time, din poligonul Pacific Missile Range Facility, situat pe insula Kauai. Dupa lansare, tinta a fost detectata si urmarita de  crucisatorul CG70 USS Lake Erie cu ajutorul radarului AN/SPY-1. Nava echipata cu sistemul de arme de generatia a doua AEGIS BMD (Ballistic Missile Defense) 4.0.1, a generat solutia de tragere si apoi a lansat un interceptor Standard Missile-3 (SM-3) Block IB.

Lake Erie a continuat sa urmareasca tinta si sa transmita corectiile de traiectorie catre intaerceptorul SM-3 Bk. 1B pana la momentul cand acesta a elibereat incarcatura de lupta cu energie cinetica. Utilizand energia impactului direct focosul cinetic a distrus tinta.

Evenimentul de acum doua zile, denumit Flight Test Standard Missile-16 (FTM-16) Event 2a, a reprezentat primul test cu SM-3 Bk. 1B si tot odata prima inerceptie reusita realizata de noua versiune a sistemului Aegis, 4.0.1.  Testele anterioare si interceptarile reusite au fost realizate cu rachete SM-3 Block 1A ca parte integranta a sistemului Aegis BMD, versiunea  3.6.1. Aceast versiune sta in momentul de fata la baza Scutului Antiracheta, fiind operationala pe navele US Navy.

Interceptoarele SM-3 Block IB, sunt echipate cu un cap de cautare IR, in doua culori, cu senzitivitate marita si capabilitate de procesare marita pentru discriminarea tintei. De asemenea sistemele de ghidaj sunt imbunatatite, totul pentru a permite angajarea rachetelor balistice din ce in ce mai sofisticate.

Si un filmulete cu testul:

Sursa:
mda