Slovacia este gata de a trimite avioanele de vânătoare MiG-29 Ucrainei, a declarat ministrul slovac de externe Rastislav Kacher.

Conform informațiilor furnizate de către Kacher, transferul este discutat cu NATO și Ucraina, o delegație ucraineană urmând să sosească în scurt timp în Slovacia pentru demararea procesului de transfer al avioanelor de vânătoare MiG-29.

“I think I need to keep it a secret as to how it will be done so as not to jeopardize it, but I will say that today we had a very, very good exchange of views with President Zelensky about how we will do it. I am very optimistic […] soon, planes will appear in Ukraine.” 

A spus ministrul de externe al Slovaciei.

Kacher a adăugat că armata slovacă a pregătit un pachet de sprijin pentru Ucraina care include și câteva sute de rachete pentru avioanele MiG-29.

Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei este un aspect controversat, cu dezbateri puternice motivate încă de la startul invaziei rusești a acestei țări în luna Februarie a anului curent.

Deși există câteva opțiuni de tipuri de avioane care ar putea fi transferate Ucrainei, cele din era sovietică sunt cele mai potrivite pentru sprijinirea Kievului în lupta de respingere a invaziei rusești deoarece cu acestea sunt familiarizați piloții ucraineni și logistica nu ar întâmpina probleme în exploatarea lor.

În primăvara Ucraina a primit piese de schimb donate de câteva țări membre NATO pentru a-și putea menține operaționale flota de avioane MiG-29.

Câteva luni mai târziu, Slovacia a anunțat că va transfera Ucraineni până la unsprezece avioane MiG-29, cu condiția ca Polonia și Cehia să asigure protecția spațiului aerian slovac până în anul 2023, când vor începe livrările de avioane F-16 pentru Forțele Aeriene Slovace.

Polonia și Cehia au fost de acord să patruleze pe cerul Slovaciei, iar MiG-urile slovace au intrat într-un proces de pregătire pentru transfer către Ucraina.

Iulian Iamandi