În perioada 25 aprilie, ora 6.00 – 26 aprilie, ora 6.00, un număr de 2.363 militari și 544 mijloace tehnice au acționat, în București și în țară, în 435 misiuni de întărire a prezenței, asigurarea fluidizării traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Română, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală și în alte localități din țară, transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane.

COVID-19

COVID-19

În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 585 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, fiind în curs de finalizare un număr de 460 de probe.

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a efectuat sâmbătă, 25 aprilie, un zbor pe ruta București – Milano și retur pentru transportul în Italia a 90 mii de măști de protecție tip FFP 2 din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO. La întoarcere, aeronava MApN a adus în țară echipa formată din 15 medici și asistenți medicali români, însoțită de un ofițer de legătură al IGSU, care a acționat la Milano sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19, precum și echipamente medicale donate de Statul Vatican, prin bunăvoința Sfântului Părinte Papa Francisc, autorităților locale din orașul Suceava.

Militarii Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeș” din Pitești continuă misiunea de decontaminare și dezinfectare a căilor rutiere din municipiul Suceava.

De asemenea, la Timișoara, în incinta stadionului CFR, s-a finalizat ridicarea corturilor din zona de carantină și continuă instalarea modulelor Sistemului Modular Medical de Izolare și Tratament.

* * *

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

 

Biroul presă