Fregatele Type 31 ale Marinei Regale vor fi dotate cu sistemul Sea Ceptor dezvoltat de MBDA, în baza unui contract oferit de Ministerul britanic al Apărării.

CAMM Sea Ceptor © MBDA

CAMM Sea Ceptor © MBDA

Sea Ceptor este cel mai modern sistem de apărare navală din lume, din această categorie. Folosind Common Anti-air Modular Missile (CAMM), sistemul oferă fregatelor Type 31 capacitatea de a se proteja și de a proteja și navele din apropiere de atacuri ce pot fi lansate de amenințări actuale și viitoare, precum: rachete rapide, avioane sau nave de luptă.

Eric Beranger, CEO MBDA: „Suntem încântați de acest nou succes al familiei CAMM. Sea Ceptor a fost proiectat pentru a aduce o nouă perspectivă în apărarea navală anti-aeriană, iar acest obiectiv este atins odată cu adăugarea fregatelor Type 31 pe lista tot mai lungă a navelor care au ales sistemul Sea Ceptor.”

Noul contract include integrarea Sea Ceptor cu sistemele navelor Type 31, precum și livrarea și instalarea echipamentelor hardware pentru programul fregatelor. Sistemul este proiectat și produs în Marea Britanie, iar contractul este parte a Portfolio Management Agreement (PMA), parteneriat inițiat în 2010 între Ministerul britanic al Apărării și MBDA privind proiectarea și producția sistemelor complexe de armament. PMA livrează Forțelor Armate ale Marii Britanii echipament militar ultramodern. Prin acest program au fost asigurate peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul MBDA UK, generând economii de peste 1,2 miliarde de lire sterline.

Sea Ceptor este operațional în prezent pe fregatele Type 23 ale Marinei Regale și va asigura și protecția fregatelor Type 26. Ministerul britanic al Apărării are o rezervă comună de rachete CAMM atât pentru Forțele Navale, cât și pentru Armată. Tot mai multe state au ales familia CAMM pentru sistemele lor de apărare navală și terestră.

Sursa: MBDA