MBDA a primit un contract din partea Poloniei pentru a echipa cele trei noi fregate din clasa Miecznik cu sistemul Sea Ceptor.

Sea Ceptor este un sistem naval de apărare antiaeriană de ultimă generație care protejează navele militare de amenințările moderne, cum ar fi rachetele supersonice anti-navă și navele de suprafață fără pilot.

Contractul se bazează pe o serie de acorduri strategice încheiate între MBDA și Polonia pentru familia de rachete CAMM dezvoltată de MBDA. Polonia va profita de interoperabilitatea rachetelor CAMM – concepute special atât pentru sisteme terestre, cât și navale – folosind stocurile de rachete CAMM deja achiziționate pentru a echipa Miecznik. Rachetele CAMM vor fi instalate la bord cu o soluție quadpacking Mk41 VLS (sistem de lansare verticală), permițând un grad ridicat de încărcare și sporind nivelul de supraviețuire a platformei.

MBDA colaborează cu PGZ pentru o capacitate suverană de rachete în Polonia prin intermediul programului NAREW, care este susținut de un transfer fără precedent de cunoștințe și tehnologie de la MBDA. Utilizarea familiei CAMM pentru programele PILICA+, NAREW și MIECZNIK va genera economii semnificative pentru Polonia, stimulând în același timp industria poloneză și oferind locuri de muncă înalt calificate. Contractul pentru Miecznik demonstrează încă o dată relația strategică dintre MBDA și PGZ – care include și cooperarea pentru o viitoare rachetă CAMM cu rază medie de acțiune, precum și soliditatea cooperării dintre Regatul Unit și Polonia în domeniul apărării.

Pe lângă Polonia, multe armate din întreaga lume au ales să se bazeze pe familia CAMM pentru apărarea antiaeriană navală și terestră de ultimă generație, precum Regatul Unit, Italia, Canada, Brazilia și, mai recent, Suedia.

Despre MBDA

MBDA este un grup european multinațional unic, lider mondial în domeniul sistemelor de armament complexe, care joacă un rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 14.000 de angajați ai săi lucrează împreună pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, a Germaniei, a Italiei, a Spaniei și a Marii Britanii, precum și a altor țări aliate din întreaga lume. În calitate de accelerator pentru inovare, MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să fabrice arme complexe care corespund nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Sursa: MBDA