Turcia este foarte aproape de a achiziona de la Federatie Rusa Sistemul Anti-Aerian S-400 TRIUMF (sau sub denumirea NATO SA-21 GROWLER).
Dorinta autoritatilor turcesti de a-si dezvolta capacitatea de aparare anti-aeriana nu este noua, reamintim aici ca in 2013, Turcia a dorit sa achizitioneza sistemul HQ-9 chinezesc, numai ca pana la urma intregul proiect nu s-a materializat.
In momentul de fata Turcia nu poseda in arsenaulul sau un sistem de aparare anti-aerian de raza lunga de actiune, aceasta sarcina fiind indeplinita de catre sistemul NATO integrat de aparare, de unde dorinta autoritatilor turcesti de a achizitiona un astfel de sistem.
Chiar daca proiectul se va materialiaza si batetiile S-400 vor intra in dotarea fortelor armate turcesti, acest sistem nu va intra in sistemul integrat NATO de aparare anti-aeriana pentru ca nu sunt compatibile. Aceasta ne-integrare va genera mai multe probleme. Cele de ordin politic nu fac obiectul acestui articol, dar cele te ordin tehnic vor fi cat se poate de importante pentru ca sistemul sa functioneze. Apararea anti-aeriana cu rachete cu raza lunga de actiune presupune o retea avansata de comanda si control, sisteme de achizitia informatiilor, sisteme de achizitie a tintelor si sisteme de supraveghere. In momentul in care toate aceste componente vor deveni inter-operabile abia atunci sistemul S-400 va putea deveni functional pe deplin.
Conform analistului Konstantin MAKIENCO, care face parte din think-tank-ul moscovit Centrul de Analiza a Strategiei si Tehnologiei, posibila concretizare a proiectului este “Un semn clar ca Turcia este dezamagita de SUA si Europa”.
Statul Turc doreste sa achizitioneze 4 astfel de sisteme in urmatoarele conditii: 2 sisteme sa asamblate in Federatia Rusa de catre producator si 2 siteme sa fie asamblate de catre industria de profil turceasca sub observatia producatorului.
Un transfer tehnologic va avea loc in aceasta privinta, dar ca Turcia sa poata copia sistemul pe deplin va fi aproape imposibil, fiind necesara dezvoltarea unei ramuri noi a industriei, dezvoltare care ar putea costa miliarde de dolari.
Si Federatia Rusa se gaseste intr-o oarecare pozitie ciudata. In primul rand vanzarea sistemelor ar aduce un aport destul de considerabil la buget, dar pe cealalta parte, vanzarea acestui sistem anti-aerian catre orice stat membru NATO, indiferent ca se numeste Turcia sau in alt fel va aduce dupa sine o oarecare bresa in securitate. Odata vandute sistemele vor fi studiate si pe baza studiilor se pot dezvolta tehnologii de contracarare.
Sistemul S-400 a fost proiectat pentru a detecta, urmari si distruge avioane, drone si rachete adversare pana la o distanta de aproximativ 400 de kilometri. In momentul de fata este unul dintre cele mai avansate sisteme de aparare anti-aeriana din arsenalul Federatiei Ruse si pana acum autoritatile rusesti au vandut sistemul catre China si India.
Ca o informatiei de ultima ora cele 4 baterii S-400 care vor fi construite pentru Republica Turca, daca proiectul se va concretiza, NU vor fi echipate cu sistemul de identificare IFF (sistemul de identificare prieten-adversar) ceea ce inseamna ca vor putea fi utilizate contra oricarei tinte fara nici un fel de restrictii.
Din punct de vedere tehnic un sistem se compune din 8 divizioane care pot controla pana la 72 de lansatoare. Un alt aspect foarte important este ca sistemul este mobil ceea ce inseamna ca poate fi mutat in functie de necesitatile momentului aproximativ oriunde.
Alex A
Inseamna ca o sa le ramana turcilor treaba serioasa de facut- integrarea IFF-ului propriu in sistemul S 400 ceea ce nu va fi prea facil.
Apoi Turcia s-ar cam lipi de Rusia si China asa ca nu-i bai, in viziunea lui Erdogan.
Adica daca turcii intra iarasi in conflict cu rusii si astia isi trimit ceva avioane sa dea o tura pe la turcaleti risca sa fie doborati cu propriul sistem AA ????!!! No fuckin’ way !!!
N-ar fi prima data. Vezi Georgia.
Mariuse, apropo de trolli : asadar o tara membru NATO, Turcia, vrea sa se “lipeasca de Rusia si China”, spui tu, care ne-ai obisnuit cu acest tip de afirmatii neintemeiate din sfera propagandei GRUiste…. lasind de inteles ca intre rusi si chineji ar fi vreo alianta.
China merge pe drumu ei, de cinspe ani nu a mai votat nici macar o singura data de partea Rusiei la Consiliul de Securitate ONU, in general s-a spalat pe maini, s-a “abtinut”.
Pe de alta parte rusii au pozitionat masiv rachete, tancuri si avioane chiar pe frontiera cu chinezii, acolo unde de decenii se lupta in secret pentru un teritoriu rus contestat de China.
China merge pe mana Occidentului, ca el ii da de mincare, el a facut China uzina vestului, nu Rusia sau mai stiu io cine.
China e pragmatica, inainteaza in stilul ei, ghidata de testamentul lui Mao :”prea putin conteaza daca pisica e alba sau neagra, important e sa prinda soareci”.
Deci cine spune povesti pentru copii?
https://www.google.ro/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2017/04/13/middleeast/russia-unsc-syria-resolutions ,cred ca joaca x si o sau avioane la granita de nu aude nimeni bubuielile…Nu stiu de alianta dar au o pozitie comuna sau apropiata vizavi de cele mai multe probleme internationale.China a fost din antichitate pana la mijlocul secolului 19 prima economie a lumii,si deceniul viitor va redeveni.Apropo de troli..comunismul romanesc a fost asa de infect tocmai din cauza excesului de zel si slugarniciei specifice romanilor..acum recidivam cu denuntarea dusmanilor de neam,binenteles bagandu-le un pumn democratic in gura..
vezi si tu unde au pozitionat rusii noua Brigada de Rachete, creata acum doar citeva luni, Brigada a 3a.
Vezi pozitia actuala ale celorlalte 4 brigazi de rachete siberiene, doar una a ramas aproape de Urali, brigada 20 au pus-o chiar la nord de Pekin, la Primorski Crai, brigazile 103 si 107 s-au pozitionat de doua luni chiar la frontiera cu China, toate au Iskandere, bat la 4-500 km, adica toate orasele industriale chinezesti cu exceptia Shanghaiului sint in bataia lor de acum.
Vestul si sudul Rusiei are o densitate militara mult mai mare.Forte conventionale in Europa,de unde vine principala amenintare,strategice in Asia,la adapost de atacuri..asta e logica rusa si e corecta.Rusia si China nu au dispute teritoriale,ba exista tratate intre ele care limiteaza militarizarea zonelor de granita..iti pot da referinte la cerere..India,Vietnamul,Japonia,Filipine,tari cu care China are grave probleme teritoriale,SUA in coaste..o disputa cu Rusia i-ar lipsi..
Sugerezi o repozitionare a trupelor ruse catre granita chineza?
Mai usor cu “slugarnicia” romanilor cand tu esti platit in ruble.
Hai te rog citeste comentariul meu pana la capat…viziunea lui Erdogan, nu a mea.
Apoi oricat ii considera unii pe chinezi si rusi dusmani pana una alta sunt aliati de conjunctura. Rusia de azi nu are forta URSS-ului asa ca China a preluat din atributii in Pacific mai ales.
China care este constienta ca are un decalaj tehnologic fata de USA si are nevoie de Rusia ca sa arda etapele. De aceea China cumpara Su 35 si S 400. Turcia are o miscare centrifuga fata de NATO si acum poate deveni mai clar pentru toti de ce Grecia trebuie sa aiba armata pregatita si la fel si Romania, aliatii de azi pot deveni ostilii de peste 10 ani…
Turcia va cumpara numai patru sisteme S 400, ptr folosinta imediata. Baza apararii antiaeriene turce, o va constitui sistem Aster 30.
https://www.dailysabah.com/defense/2017/07/14/turkey-joins-italian-french-consortium-eurosam-for-sampt-aster-30-missile-defense-system
Ehe. S-au inteles ei la toate numai la finantare nu. Si nici nu avea cum sa fie altfel. Adica turcii vor si S-400, si transfer total de tehnologie (doua sisteme sa fie construite la ei cu asistenta ruseasca), si pe deasupra si finantare de la rusi pentru toata daravela. Au astia un tupeu cat nu duce un tren, da ma rog, sa vedem daca le iese figura cu Eurosam, desi ma indoiesc.
Nu este vorba de patru sisteme, ci de patru baterii, sau batalioane, depinde pe cine intrebi. Sistemul este unul singur. Care evident nu va fi integrat in apararea AA turceasca, fiind absolut incompatibil cu ce au in curte. Integrarea in industria autohtona e absolut SF, turcii nu au nimic in comun cu sistemul sovie…asta, electronica ruseasca. Plus ca, in mandra traditie bolse….asta, ruseasca, armamentul pentru export este DOWNgradat, adica si mai prost decat ala pentru minunatele forte de eliberare a necajitilor bolsevici de pretutindeni. Iar sprijinul logistic pe termen lung? Cum bate vantul, cum considera Moskva…azi alba, maine rece, poimaine la ea in curte….e politica treaba, si atata…
exact, Val, urmaresc si eu, asa, din pura curiozitate…. si ma minunez ca rusii au blindat pe shustache frontiera cu chinezii, cine spune ca nu e o disputa teritoriala intre ei da dovada de ignoranta.