Compania spaniolă NTGS (New Technologies Globas Systems) a câștigat primul contract de export pentru sistemul de mortier mobil Alakran 120 mm.

Soluția Alakran constă dintr-un mortier de 81 sau 120 mm transportat pe un vehicul tactic 4×4.

NTGS Alakran light mobile mortar system

NTGS Alakran light mobile mortar system

Alakran este unul dintre cele mai ușoare sisteme mobile de mortiere în calibrul 81 și calibrul 120 milimetri, permițând folosirea vehiculelor capabile să transporte o sarcină de numai o tonă.

Alakran, atât de 81 cât și de 120 mm, este montat în partea din spate a vehiculului, iar în poziția de foc este amplasat pe o platformă care trimite reculul direct în sol. Astfel, nu mai este necesară ranforsarea vehiculului purtător, rezultând un complex mai ieftin și mai ușor, transportabil cu elicopterul.

Alakran utilizează un sistem de ochire electro-mecanic tip MAD-1, dezvoltat de asemenea de către compania spaniolă NTGS, care permite ochirea și tragerea în mod mult mai rapid, cu calcule automate și comunicații radio.

Conform inginerilor de la NTGS, sistemul Alakran necesită numai treizeci de secunde pentru a deveni gata de executare a focului, două secunde pentru re-ochire după tragere, șase secunde pentru ochirea pe o țintă nouă și cincisprezece secunde pentru a deveni din nou gata de deplasare.

Sistemul a fost deja testat de câteva țări din Orientul Mijlociu. Forțele Speciale și expediționare și-au manifestat interesul față de acest produs.

Sursa: Armyrecognition

Iulian Iamandi