Am întrebat Departamentul pentru Armamente (DpA), autoritatea care se ocupă de elaborarea, coordonarea şi punerea în practică a strategiilor de achiziţii pentru sistemele de armamente şi echipamentele majore, care a fost situaţia fondurilor cheltuite pentru achiziţii în 2017, ce se prevede pentru 2018 şi care este situaţia programelor prioritare de înzestrare.
Contracte multianuale
La începutul anului 2017, un comunicat al MApN afirma că „bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2017 se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, procentul din Produsul Intern Brut propus fiind de 2,18”.
Astfel, conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, MApN avea alocat de la bugetul de stat puţin peste 11 miliarde de lei, reprezentând 1,35 la sută din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,620560 miliarde de lei, reprezentând 1,30 la sută din PIB şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane de lei.
La acestea se mai adăugau, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus menţionat, creditele de angajament, în valoare de 7,632 miliarde de lei, reprezentând 0.93 la sută din PIB. „Această valoare – transmitea comunicatul – permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare ale Armatei României.”
MApN a fost primul minister care a dezvoltat contracte multianuale. Legătura dintre creditul bugetar şi creditul de angajament este realizată prin acţiunile multianuale, contracte care se semnează într-un an şi se plătesc în mai mulţi, livrările de produse putând să fie făcute într-un singur an sau după un grafic convenit în contract, explica, anul trecut, la o emisiune de la radio Vocea Armatei, colonelul ing. Ilie Tiţa, din DpA.
Creditul de angajament în domeniul achiziţiilor se referă la dreptul unei autorităţi contractante de a semna contracte. Creditul bugetar este posibilitatea instituţiei publice de a face plăţi în baza contractelor semnate. Cele două credite sunt necesare şi fără ele nu se pot semna, derula şi plăti contracte. Condiţia de bază a unui credit de angajament este ca el să se finalizeze prin credite bugetare, astfel încât suma creditelor bugetare din anii pentru care este prevăzut contractul trebuie să fie egală cu suma din momentul angajării.
Rectificările au modificat bugetul anului 2017, dar cert este că Departamentul pentru Armamente, instituţia prin care se fac achiziţiile de armamente, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară, a utilizat fonduri de 4,28 miliarde de lei în cursul anului trecut.
În 2017, au fost semnate mai multe contracte care urmează să intre în plată anul acesta sau în anii următori.
A fost semnat contractul interguvernamental de tip „Letter of Offer and Acceptance” pentru achiziţionarea primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+ şi au fost efectuate plăţi pentru primul sistem, către partenerul american, în cadrul programului prioritar de înzestrare Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM). De asemenea, a fost semnat un contract cu Iveco Defence Vehicle pentru livrarea a 173 de platforme de transport, în 2018.
În anul 2017 au mai fost încheiate alte 37 de contracte prin care se asigură materiale şi echipamente militare, precum: aparate de ochire pe timp de noapte, ambulanţe de tip A şi B, sisteme automate de observaţii meteorologice, fixe şi mobile, veste antiglonţ cu plăci ceramice nivel IV, cască de protecţie din Kevlar, muniţie de diferite calibre etc.
Programe cu aprobare prealabilă
Conform Planului de înzestrare a armatei române pentru perioada 2017-2026, opt proiecte sunt esenţiale pentru armată.
În valoare, fiecare, de peste 100 de milioane de euro, acestea presupun achiziţia de: corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă (SIML), modernizarea maşinilor de luptă MLI-84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare HSAM, sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.
Programele de înzestrare prioritare au avut nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a putea fi demarate, ceea ce s-a întâmplat, tot în cursul anului trecut.
Pentru achiziţia de TBT 8×8, în şedinţa de guvern din 29 noiembrie 2017 a fost adoptată hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA V şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems (GDELS) – Mowag GmbH.
Acordul de furnizare se face luând în considerare calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A., Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A. (UMB).
În luna ianuarie 2018, a fost atribuit Acordul cadru pentru achiziţia a 227 de TBT Piranha V şi derivate, precum şi suportul logistic iniţial, cu livrări până în 2024. 36 de complete urmează să fie livrate în primul an, 6 dintre acestea urmând a fi ansamblate la UMB.
Din numărul total de blindate, 197 urmează să fie făcute, până la finalizarea contractului, la UMB. În contextul semnării contractului cu GDELS privind achiziţia de TBT-uri, începând cu anul 2018 se va efectua training-ul personalului de specialitate din UMB, precum şi realizarea liniilor de integrare şi producţie a transportorului Piranha V.
În luna ianurie 2018, Consiliul Concurenţei a autorizat operaţia prin care Compania Naţională Romarm SA – Filiala Societatea Uzina Automecanica Moreni SA (UAM) şi Rheinmetall Landsysteme GmbH au înfiinţat, în vara anului trecut, compania Romanian Military Vehicle Systems SA. Această companie şi-a propus realizarea, la Moreni, a unui transportor blindat de trupe 8×8, bazat, în parte, pe cercetare românească şi pe know-how-ul şi tehnologia Rheinmetall.
Denumit „Agilis”, acest transportor ar urma să fie realizat în întregime la Uzina Automecanică Moreni, primul vehicul urmând a fi finalizat în anul 2020.
După o întâlnire din vara anului trecut, la sediul MApN, la care au participat ministrul economiei pe atunci, Mihai Fifor, şi reprezentanţii Rheinmetall, Adrian Ţuţuianu, ministru al apărării în august 2017, declara că apreciază în mod deosebit prima colaborare economico-militară de anvergură dintre România şi compania germană Rheinmetall şi că este convins că noua societate mixtă Romanian Military Vehicle Systems va fi un succes.
Programul de achiziţie a sistemelor de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare se derulează conform aprobării Parlamentului României, în cadrul unui contract de stat atribuit de Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii. Acesta presupune achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.
În luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naţionale a fost înştiinţat de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate cu privire la faptul că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bătaie mare şi a notificat în acest sens Congresul SUA, conform procedurilor standard americane.
Programul a avut mai multe etape intermediare, discuţii şi negocieri de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, dar şi opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei.
La 26 februarie, a fost finalizată procedura legală de achiziţie a primelor trei sisteme de rachete HIMARS, prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare, specifică programului Foreign Military Sales – FMS. Achiziţia sistemelor de rachete HIMARS constituie pentru România un interes esenţial de securitate, deoarece prin realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” se asigură întărirea securităţii naţionale şi
regionale.
În ceea ce priveşte achiziţionarea a patru corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale, un alt program prioritar, procesul a decurs mai greu.
În luna martie a anului trecut, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern, în vederea abrogării H.G. nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Abrogarea HG nr. 906/2016 a fost motivată de neîndeplinirea condiţiei suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză.
În februarie 2018, a fost adoptată HG nr. 48 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare esenţial ,,Corvetă multifuncţională”. Achiziţia corvetelor multifuncţionale se va desfăşura printr-o procedură competitivă, care a fost deja demarată, la 1 martie a.c.
Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet al C.N. Romtehnica S.A., companie a MApN. Potrivit anunţului, pot participa operatorii economici din statele membre NATO şi UE, care, la data publicării anunţului de participare, au în portofoliu cel puţin o navă livrată în ultimii 15 ani – care să aibă un deplasament mai mare de 1.600 t, având capacităţi de luptă în cel puţin două domenii (luptă antiaeriană – AAW şi luptă împotriva navelor de suprafaţă – ASuW/luptă antisubmarin – ASW) şi sistem de rachete navă-aer şi rachete navă-navă/sonar tractat. Proiectul va fi ofertat dacă operatorul economic va fi selectat în etapa următoare a procedurii specifice de achiziţie.
O condiţie de participare este reprezentată de operaţiile compensatorii. Pentru realizarea compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între corvetele multifuncţionale şi fregatele T22 R, obligativitatea modernizării fregatelor a fost introdusă ca operaţie compensatorie; altele vizează transferul de tehnologie necesar pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor şi dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul Forţelor Navale române.
Corvetele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare de nave sau izolat. Corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO şi UE, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România, conform notei de fundamentare a HG 48/2018.
Un alt program prioritar aprobat de Parlament este Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), care se va iniţia după semnarea contractului de achiziţie a corvetelor.
Programul de înzestrare cu Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR este în curs de elaborare sau actualizare a documentelor de fundamentare.
Tot aprobate sunt şi Modernizarea MLI-84M şi Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD, dar, la momentul actual, în conformitate cu legislaţia în vigoare din domeniul achiziţiilor publice, nu sunt disponibile informaţii pentru spaţiul public privind iniţierea procedurii de achiziţie, conform DpA.
Orizont 2018
Conform Departamentului pentru Armamente, pentru anul 2018, obiectivele în materie de achiziţii sunt: TBT 8×8 – Piranha V, derivate pe şasiu TBT 8×8 Piranha IIIC, radar cu rază lungă de descoperire TPS-77, corvete multifuncţionale, Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (MLRS), platforme de transport auto multifuncţionale, pe roţi.
În ceea ce priveşte modernizarea echipamentelor, prioritară este continuarea programului Revitalizare şi Modernizare Elicoptere IAR 330 L. Acesta presupune modernizarea a şapte elicoptere IAR 330 L de S.C. IAR S.A., Braşov, conform prevederilor acordului cadru semnat cu Ministerul Apărării Naţionale. În anul 2018, patru elicoptere vor fi livrate de operatorul economic beneficiarului, în baza prevederilor contractuale.
Pentru îndeplinirea programelor de achiziţie/modernizare, în anul 2018, până în acest moment, DpA dispune de credite de angajament în valoare de 8,107 miliarde de lei şi credite bugetare de 5,363 miliarde de lei.
Preluare de pe Presamil.ro
Autor: Bogan Oproiu
Doamne ajuta , dar prea greu se misca din loc multe ,, mecanisme ”. Totul functioneza greu si foarte greu. De ce oare ? La aceasta ora la Moreni trebuia sa se lucreze din greu la cel putin patru tipuri de arme cu caracteristici de inalta prformanta . La Ghimbav de asemenea . La aceasta ora era necesar ca noul tanc romanesc sa fie in plina productie la Bucuresti . Unde esti tanculeee ,tancutuleeee ? Mai facem haz de necaz, este imperios necesar ca institutiile satului sa fie curatate de ,, cozi de topor” extrem de periculosi pentru industrialiozarea Romaniei si pentru ca Romania sa-si creieze o armata puternica in estul Europei si de ce al lumii.Dumnezeu sa binecvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla .
Cozile de tpor inconstiente nu reaiizeaza pericolul !!Romania va dispare de pe harta ,”unii” deja daca scenarii imparteli….Numai armata REDUTABILA ,dotata cu armament performant a carui utilizaré sa aiba efecte incontrolable mai poate garanta dainuirea natiunii romane!.
Ce inseamna modernizarea MLI84M in 2018.
Ma tem ca le modernizeaza pe alea ramase …nemodernizate .Presupun ca vor fi vizate MLVM-urile …Cred ca vor sa valorifice cele 76 turele OWS-25 ramase in stoc (de noi).
Pe care mai bine le integrau pe Piranha 5…..care nu are prevazute rachete antitanc pe ele in acest moment.
Tancuri…..
“Romanian Military Vehicle Systems SA. Această companie şi-a propus realizarea, la Moreni, a unui transportor blindat de trupe 8×8, bazat, în parte, pe cercetare românească şi pe know-how-ul şi tehnologia Rheinmetall.”
Mi se pare ciudata afirmatia – pai daca know-how-ul si tehnologia vine de la Rheinmetall atunci cercetarea romaneasca ce cuprinde? Integrearea?
Actorii lor şi caii noştri…………..
Carcasa blindata e rezultatul unui proiect ACTTM, asamblata la Moreni din materiale de import. Nemtii ar trebui sa puna la dispozitie drive-line-ul.
Deci “asamblata la Moreni” asta e cercetarea romaneasca “din materiale de import” asta e tehnologia Rheinmetall si “Nemtii ar trebui sa puna la dispozitie drive-line-ul” este know-how Rheinmetall.
ACTTM e institutul de cercetare al armatei( ei au proiectat carcasa). Moreniul a executat lucrarile iar materialele au fost importate din Elvetia. Carcasa a fost testata in poligonul Jegalia acum catva ani
Pai asta era cunoscut – in afata de treaba cu materialele importate din Elvetia (adica tabla sau la ce te referi?) – atunci intrebarea logica se pune in felul urmator – de ce se vorbeste de un proiect nou?
Pt ca eu nu vad decat doua variante:
1 – se foloseste carcasa proiectata de ACTTM, cu lucrari executate la Moreni, cu materiale din X surse, se importa electronicele+tunul de la Rheinmetall si vin nemtii cu o solutie pentru drive-line. Adica se finalizeaza projectul cu ajutor strain pt ca ai nostrii producatori de “jdemii” de TAB-uri si unele “exportate in RDG” nu-s in stare.
2 – exista un project nou, care se bazeaza intr-o masura mai mare sau mai mica pe ceea ce a fost cercetat de catre ACTTM si mai departe la fel ca la punctul 1.
Din ceea ce ai scris tu ma duce gandul al punctul 1. Dar daca ma iau pe ce au declarat la inceput nemtii, cum ca le trebuie 450 mil EUR ca sa dezvolte TBT-ul eu ma astept sa fie varanta nr. 2.
Trag de IAR 330-L cumva ca sa inlocuiasca SOCAT-urile?
Pe Aripi Argintii la un subiect din anul 2012 comentariile spuneau ca multe SOCAT-uri ar fi fost consemnate la sol cu resursa terminata.
SOCAT va fi inlocuit cu Cobra. Nu se va mai SOCAT-iza nimic, nici chiar H215.
Este vorba sa aduca mli84m1 la stadiul de mli84m2[nu stiu daca este vorba sa se adauge blindaj aditional,sa se modernizeze sistemele electronice,sistemul de conducerea focului,aparatura de vedere pe timp de noapte si de zi etc.YCE ce spui tu,este vorba de modernizarea mli84 la stadiul de mli84m1[la care se inlocuieste tunul sovietic de 73mm cu turele OWS-25,MOTORIZAREA,transmisia,sistemele de vedere,conducere a focului etc.]
Eu nu am vazut nici un standard M2 propus. Ai ceva informatii referitoare la el?
Ca pe mine ma bate gandul ca e acelas proces de modernizare a MLI84 la standardul M1
Intr-adevar, asa m-am gandit… sunt turele stocate pentru inca 2 batalione de MLI84 modernizat la stadiul M1 sau eventual pentru intregul parc de MLVM-uri … Aud prima data de stadiul M2… Poate ca ar merita sa adaoge ceva blindaj pe lateral, ca-i tare ‘firav’ (frontal cica rezista la max. proiectil de 23mm dar lateral doar la 7,62…). apropo de blindaje stie cineva amanunte despre povestea blindajelor suplimentare de pe Piranha3 ?! …ca’ncep sa inteleg ca-n asta va consta modernizarea la M2…
In text spune clar se va moderniza MLI84M si nu MLI84. Ce tot despicati firul de par in patru.
tancuri. tancuri de ocazie Abrams, cit mai repede vreo 200 minimum. Astea nu costa mare lucru.
Leopard 2. Dar, sa mai avem putintica rabdare. E anul Marinei, nu? 🙂
Iulian stii tu ceva mai mult decat altii despre asta cu tancurile? M-ai facut curios.
Până la anul marinei ar cam fi nevoie de o decada a armatei.
Ceva detalii despre standardul M2?
Leopard 2, serios ? de-ar fi asa ar fi super, Iuli, aceleasi caracteristici cu Abramsu M1, e p-acolo, pe podium, in trioul magic cu Challengeru englezesc.
In trio-ul magic intra si Leclerc-ul? Nu de alta dar multi il vad peste ceea ce ofera la ora actual Challenger 2-ul care a ramas in urma cu upgrade-urile si doar o trecere printr-un MLU o sa il scape de metehne.
da, intradevar ar putea intra si Leclercul, o masina performanta si fiabila, vizual in actiune e impresionant, insa prea scump. din cite stiu.
Da exista discutii si inca avansate pentru cumpararea a 250-300 tancuri americane Abraams M1si MA1 vechi , cu raparatie capitala si cu medernizarile necesare pentru aceste vremuri MA2 + , este bine , este mai putin bine , vom vedea . Dar eu cred ca impreuna cu nemtii putem construi tancul nostru TR 3000 L vezi de la Leopard 3, nemti au deja proiectat leopard 3 ,care este deasupra celui rusesc Armata 14. Si noi romanii (armata romana )putem fi in randul armatelor cu dotari de ultima generatie. De asemenea 8×8 atat cel ce va fi construit cu nemtii cat si 8×8 ce il avem in constructie cu amricanii pot folosii foarte bine turela cu telecomanda Rafael Samson MLS chiar daca pretul se duce peste 5 milioane de dolari si nu este singura turela ce o putem avea . Tristetea este ca totul merge atat de incet si foarte incet ,de aceea inca o data fac precizarea , afara cu ,,cozile de topor ” ! care fac mult rau tarii si natiei noastre . Daca nu curatam ,,buboiul” = ,,cozile de tpor” totul va fi o amagire ,ca vom avea o armata puternica in estul Europei .Indivizii sunt infiltrati special pentru a actiona frana si a sabota , poiectul de industrializarea Romaniei si proiectul pentru a avea o armata puternica si cu dotari tehnologice de ultima generatie si totul in timp util . Pentru ei dumnezeul lor este reprezentat de tradarea si banii , raspund la comenzi care sunt straine de interesele Romaniei si romanilor,sunt lupi blestemati imbracti in piei de oi si cu nume de romani . Si chiar in aceasta situatie in ciuda tuturor dusmanilor si franelor Romania va renaste ca si pasarea phoenix. Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla .
PE dreacu fake news…..Pune si tu sursa daca e adevarat…..
amin, Aurele, amin. Se va ridica tara ca si pasarea aceea dar deocamdata e prin tufis, cu gherutele-n sus. Si vulturii uite-i cum roiesc nu prea departe.
Ce faci, astepti sa ai industrie militara performanta ?
Or avea nemtii deja acel proiect, foarte bine, dar ce faci, mergi pe desenele lor?
Bunaciuni d-alea nu sint pentru noi,asa putem visa si la Feuri 35…dar cu ce bani? spune tu cu ce bani.
Visezi cu ochii deschisi.
Si nu e momentu. Calea asta cu scule rodate, recunoscute, cu reale misiuni, e calea cea buna, achizitiile astea Himars Patriot F16 sint fiabile, tragi de ele treij de ani. Cistigi timp si nu ai capu gol in ploaie.
Cu banii furați de la poporul roman. Cu banii luati,confiscati de la tâlhari, Romania poate fi departe. Sa aveti un wekend plăcut. Dumnezeu s binecuvinteze
Romania si pe români oriunde s-ar afla.
pai daca sint “furati” de unde-i iei, spune tu….
sint furati banii aia, disparuti…. cum iti iei tu chestiile alea scumpe cu banii care nu-i ai..?!
Din cei peste 1000 de miliarde dolari USA furați din Romania peste 70% dintre acestia se stie unde sunt dositi. Serviciile noastre speciale si nu nu numai ale noastre stiu sigur unde sunt mare parte a banilor furati.
banii cred ca sunt la serviciile speciale .
Halcile din pamanturile stramasilor nostri vi le prezint mai jos impreuna cu populatiile ce traiesc astazi acolo. (surse wikpedia )
REGIUNILE ISTORICE ROMANESTI suprafata si loc anul 2017
Romania – 239 000 km² – 23 000 000 loc.
R. Moldova – 34 000 km² – 3 500 000
Regiunea Odesa – 33 000 km² – 2 400 000
Regiunea Transnistria – 4 000 km² – 500 000
Regiunea Cernauti – 9 000 km² – 1 000 000
Regiunea Pocutia – 11 000 km² – 1 000 000
Regiunea Transcarpatia – 13 000 km² – 1 300 000
Regiunea Crisana de Vest – 20 000 km² – 500 000
Regiunea banatul srabesc – 10 000 km² – 341 000
Regiunea Timoc – 12 000 km² – 850 000
Regiunea Cadrilater – 8 000 km² – 360 000
_____________________________________________¬¬¬¬¬¬____________
Total – 393 000 km² – 34 751 000 loc
Acestea sunt doar o parte dina tinuturile stramosesti . Informatiile prezentate mai sus reprezinta aproape un teritoriu cat al Germaniei si Austriei la un loc dar cu o populatie mult mai scazuta ,deoarece nu a existat o politica demografica coerenta si consecventa .
Aici este necesar sa precizez ca daca Romaania ar fi o tara puternica si condusa de mari patrioti si bulgarii se vor unii cu noi am forma chiar un popor greu de egalat . Sigur ca cum sunt visuri dar si cestea se pot implini.
Cu privire la banii furati, exista si listele cu talharii romani si strainii care au furat banii , unde sunt banii si sumele depozitate in tarile straine si pradisurile fiscale nestiute de oamenii de rand .
Cu mult regret precizez ca in 30 de ani ne conduc niste epigoni ca sa ma exprin cel mai elegant.
Epigonii au doar nume romanesti , dar nu au mama , nu au tata, nu au tara si natie.Au ”diplome ” internationale de talhari prin care ,sabotajul. tradarea ,miselia ,minciuna , hoatia sunt veritabile principii, ,,virtutile” cu care se mandresc si care din pacare au complici care sunt si mai periculosi decat ei . Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde ar fi .
Mai jos va prezint cateva versuri relevante ale unui poet anonim.
—————————————————————————————————————————————–
In tara ta strain
O data cu chipul hidos al zilei de azi,
Desprins din povestea scrisa de maine,
O mare de lacrami coboara incetul pe obraz,
Citita in ganduri ,si in coaja de paine.
Noaptea si ziua pe strada cu frica ,
Traim sentimentul ca nu e stapan.
Privesti cu regret la dama de pica,
Pe tabla de sah, ce face un nebun .
Un storp de otrava tii dat pe ascuns,
O data cu-acesta si alte si altele vin.
Un strigat de jale pe sopatele vremii e pus,
Si vise cu durere inecate in cana cu vin.
Eu numar zile si clipa de clipa, straine,
Ce-n suflet te doare, si pui pe note de cant.
In tara ta cu lipsuri de cuget si zile senine,
Tu numeri banutii ca n-ai de lapte si unt.
Incrunta-ti privirea , indreapt–o spre ei,
Mania sa ti fie carare, invatu si mila.
Spre cei ce-s mandri ,ca-s hoti si misei,
Tu si copii ce vin ,sa–i judeci cu sila.
Sa n-ai mila de draci de serpi si de lei,
Cand lipsa si ura striga la tine straine.
Dreptatea cu sange din mormant catre ei,
Reclama pedeapsa pe veci si multa rusine.
Poet anonim
in Rusia, unde altundeva sa fie?! de la siderurgia furata de ei si vinduta bucata cu bucata pina la Tezauru nostru, o suta de tone de aur pur, o suta, nu o tona, compara cu Rosia Montana de unde in toata istoria minei nu s-au extras decit cinci sute de kile, o juma de tona. Fara sa vorbim de halci intregi de tara, practic o treime a fost rupta si ocupata. aia ne-a furat, cialavecii tai, muscalii.