S-400 Triumf

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii de la Moscova, citat de agentia de presa Ria inca un sistem de aparare antiaeriana S-400 Triumf dislocat in Crimea va intra in functiune pe 12 Ianuarie, la aceasta data fiind programat un exercitiu de alertare pentru lupta.

12/01/2018 – O alerta pentru serviciul de lupta in Republica Criemea a noului sistem divizional de rachete antiaeriene S-400 Triumf (Sevastopol)“-titreaza sec comunicatul ministerului.

Anterior, intr-o postare de la finalul lunii Noiembrie, The Moscow Times anunta ca Rusia intentioneaza sa deplaseze un al doilea sistem S-400 in lunile urmatoare in peninsula anexata in 2014. Primul sistem de acelasi tip dislocat in regiune a intrat in serviciu de lupta in Ianuanie 2017.

In Noiembrie, cu ocazia unor exercitii de tragere desfasutate in zona de sud a Rusiei in regiunea Astrakhan si in care a fost utilizat si sistemul Triumf, Vadim Astafyev, purtator de cuvant al Districtului Militar de Sud a declarat pentru TASS ca sistemul va intra in serviciu activ de lupta in penisnula Crimea, evitand sa dea o data exacta. La o data ulterioara aceeasi agentie de presa a informat ca sistemul de rachete antiaeriene va fi discocat in peninsula in a doua jumatate a lui 2017, urmand asa devina operational in Februarie 2018.
S-400 Triumf, SA-21 Growler in nomenclatorul NATO este produs de concernul Almaz-Antey si are ca scop apararea antiaeriana a centrelor populate, bazelor militare si a facilitatilor de cercetare.

Poate lansa trei tipuri de rachete concepute pentru angajarea tintelor aeriene la diferite distante, dupa cum urmeaza:

  • 40N6 – racheta cu raza foarte lunga de actiune capabila sa angajeze tinte la distante de pana la 400 km;
  • 48N6 – racheta conceputa pentru angajarea tintelor aeriene la distante de pana la 250 km;
  • 9M96 – racheta cu raza de actiune de pana la 120 km.

Sistemul poate angaja simultan pana la 36 de tinte fiind capabil sa ghideze doua rachete pe fiecare tinta (un toatal de 72 de rachete), avand de asemenea capabilitati limitate de angajare si combatere a rachetelor balistice. Munca de proiectare a demarat in anii ’90 ai secolului trecut, primele teste fiind executate in poligonul de la Kapustin Yar, Astrakhan, in 1999. S-400 Triumf a intrat in serviciul armatei ruse in 2007.

Un divizion S-400 cuprinde 8 lansatoare cu 32 de rachete, un punct mobil de comanda si statii radar pentru descoperirea tintelor si conducerea focului.

Marius Constantin