Atentie! Arme chimice!

Atentie! Arme chimice!

Marti. Televiziunea libaneză Al-Mayadeen dă sfoară-n țară cum că ar mai fi avut loc un atac cu chimicale. De data asta la un punct de control din apropierea graniței cu Turcia, în orașul Ras al-Ayn al-Hasakah.

Atacul cu gaze de luptă a avut loc pe fondul unei miuțe deloc amicale între kurzi și ”rebelii” sirieni.

După două zile de încăierări între forțele de apărare ale kurzilor și elemente combinate ale Fronului Nusra ( Jabhat al-Nusra) și Statul Islamic al Irakului și Levantului – entități aliliate Al Qaeda – kurzii, care reușiseră să respingă cu succes câteva atacuri ale partenerilor de joacă, s-au trezit brusc cu pozițiile pocnite de obuze producătoare de fum galben… Kurzii, aflați la primire, au raportat imediat grețuri și simptome ale intoxicației cu agenți chimici.

Prin alte părți ale Siriei, echipe ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, își văd de treabă în continuare, inspectând deja 21 din cele 23 de locații cu armament chimic declarate de Guvernul Assad.

Siria a declarat un total de 41 facilități ce au legătură cu armamentul chimic:

  • 18 facilități de producție
  • 12 facilități de stocare
  • 8 unități mobile de transport și umplere a munițiilor
  • 3 locații mai mult sau mai puțin tangente cu ANM-urile

În aceste locații s-au descoperit aproximativ 1300 tone de agenți precursori și produse finite, precum și 1200 lovituri de diverse calibre destinate livrării ”la beneficiar” a numitelor produse finite.

Conform înțelegerii mediate de ruși și americani în Septembrie, întreg arsenalul chimic sirian – cel puțin cel guvernamental, pentru că ”rebelii” nu par să se supună regulilor (doar sunt rebeli, nu?) – ar trebui distrus până la 30 Iunie 2014.

Via:

Rusia Azi

– Marius Constantin –