Geopolitica

Siria: SUA acuza Rusia

Băieţii, la lucru

La doar o zi după ce Rosoboronexport îşi anunţa intenţia de onorare a contractelor de armament cu Siria la capitolele de sisteme de armament defensive – ce nu pot fi folosite împotriva insurgenţilor – S.U.A., prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton acuză Rusia că furnizează Siriei elicoptere de luptă.

Atât Igor Sevastyanov, Deputy CEO la Rosoboronexport, în declaraţiile de presă, cât şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, către cancelarul german Angela Merkel, au declarat zilele trecute că nu vor livra regimului Assad altceva decât sisteme de protecţie împotriva atacurilor aeriene.

Chiar şi ministrul de externe Sergei Lavrov a declarat:

Even with the greatest fantasy, it is hard to imagine that air defense systems can be used to suppress opposition actions.

Declaraţiile înalţilor oficiali ruşi par însă a fi apă de ploaie, comparativ cu acuzele americanilor:

We are concerned about the latest information we have that there are attack helicopter on the way from Russia to Syria, wich will escalate the conflict quite dramatically” – a declarat Hillary Clinton, adăugând: “We have confronted the Russians about stopping their continued armed shipments to Syria. They have from time to time said that we shouldn’t worry, everything they’re shipping is unrelated to their actions internally. That’s patently untrue“.

Ehe… tanti Clinton! Matale ai ceva pe suflet din trecut şi nu mai suporţi să fii minţintă, este? D-aia sufli acum şi-n iaurt!

În sprijinul… ruşilor însă, vine o declaraţie de la mama ei, prin glasul Capt. John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, care a comunicat presei zilele trecute că serviciile de informaţii americane nu dispun de informaţii referitoare la tipul elicopterelor utilizate de autorităţile siriene împotriva protestatarilor şi a a evitat să confirme că acestea provin din Rusia.

Acuma, să am pardon tanti Clinton… dar şi România de ar vinde Siriei nişte “borcane” IAR-316 cuminţi-cuminţele, chiar şi pe aceste elicoptere se pot monta ceva praştii automate pentru stropit insurgenşii cu ierbicid metalic penetrator de carne de om.

Aşa e la război, ca în dragoste. Totu-i permis, de la un trabuc şi până la un elicopter pe care îl poţi echipa cu ce găseşti prin magazie.

Am însă buna impresie că deranjul este altul. Dacă până acum Rusia a livrat Siriei sisteme de coastă Bastion, rachete de croazieră anti-navă Yakhont şi sisteme sol-aer Buk, de v-au încurcat planurile de democratizare prin revoluţii de iasomie, furnizarea unor sisteme suplimentare şi la fel de avansate, pentru dat jos de pe cer avioane, vă fac să vă zbateţi în lanţ jucând rolul ăsta de mironosiţe nevinovate care uită cum democratizează harta.

Sursa: RIA Novosti, aici şi aici

– Resboiu –

42 Comments

 • Io stiam ca sirienii au primit si Pantsir S1, motiv pentru care “perciunatii” au lasat-o mai moale cu retorica belicoasa si zborurile prin Liban. Si pe urma nu e nici un embargou, de ce n-ar cumpara Siria elicoptere? Ea e in conflict cu statul purtatorilor de perciuni pentru platoul Golan (care-i sirian) si astia sunt sustinuti de SUA a lui madam Clinton din toate puterile. Ce zice pupaza asta e o obraznicie, daca nu o aiureala de-a dreptul. Dupa ea, (sub pretextul masacrarii rebelilor cu elicopterul), sirienii nu ar trebui sa se inarmeze ca sa se apere de evrei. Madalina Albright care era un killer setos de sange avea barem stil.

  • In stirea originala nu ziceau de Pantsir, dar daca il au in invetar… nu-i vad bine pe democratizatori. Oricum, Libia a cam fost un fel de Albania la capitolul inarmare. Siria are cu ce, chiar daca traditional si-o fura cu drag.

   • Da, Siria nu-i oricine. Pare o tara mica, dar Irakul lui Hussein care era un colos militar in zona nu considera ca rival Iranul sau Israelul ci Siria. au fost cam aceleasi frecusuri politice ca cele dintre URSS si RP Chineza la vremea lor, in ambele tari conduceau partidul BAAS arab, dar cu lideri rivali.
    Eu nu prea as avea ghes sa consider pe Assad un monstru. Nu pare un killer cu sange rece,care sa-si decimeze calculat poporul, dar mai stii? Cu arabii orice e posibil. Cand adevaratul “dur”, adevaratul Assad…Hafez..tatal, a disparut de pe scena si a preluat puterea fiul sau Bashar, scolit in vest si casatorit cu a americanca, a fost o usurare de la Tel Aviv , la Beirut si Bagdad. A fost privit cu speranta de toti. Ce i se intampla acum lui Assad are legatura cu “primaverile” arabe gen Libia, Yemen si Egipt. Daca astea nu aveau loc, astazi omul se plimba liber prin centrul Damascului. Nu vreau sa-l apar pe Assad dar omul spune ca apara constitutia si asta a dus la macel. Pana la urma ce prevaleaza? Legea sau viata oamenilor, chiar daca sunt niste zurbagii si o merita?
    Pe urma Siria dispune de Yakhont si Bastion ca sa respinga un atac de pe mare, de Buk, Kub-uri, Tunguska si Pantsir S1 ca sa respinga un atac aerian, de tancuri si infanterie de prima mana pentru o tara araba (care a stat cu arma la picior de decenii asteptand o invazie a evreilor sau viceversa), de un teritoriu volatil ca Libanul care are o functie de buffer dpdv geostrategic si de stat tampon dpdv geopolitic, are o baza ruseasca la tarm si principalul rival ideologic , partidul Baas socialist irakian nu mai exista. Este sustinuta pe fata de Iran care nu e mic si de Rusia indirect care e jucator planetar. Siria nu-i oricine si are atuurile ei.
    Un atac, chiar si sinucigas asupra Israelului (au Yakhont!) ar termina rebeliunea si ar unii pe toti sirienii pe motive nationaliste, pentru Golan. Pentru ca un atac asupra Golanului ar fi legitim! Lumea s-ar impartii in doua in cazul asta si ONU i-ar lua partea caci rezolutiile lui privind teritoriile ocupate dau dreptate Siriei si condamna Israelului. Iata de ce Assad e un pericol pentru vest. Daca vine la putere alt presedinte “prefabricat”, acesta ar putea incet incet sa faca uitat Golanul pentru sirieni si sa-l secularizeze cu steaua lui David pe veci.
    In concluzie ce i se intampla lui Assad are legatura cu “primaverile arabe” si cu Israelul. Caci daca el pleaca au de castigat numai SUA si Israelul. Israelul, in mod direct si SUA indirect caci reduce influenta Rusiei in zona, tara a carei prestigiu in lumea araba este foarte mare.

     • Nu poti spune asa ceva despre cineva care e in G8, in consiliul de securitate al ONU, trimite pe yankei pe ISS cu propriile rachete, are cea mai mare flota militara dupa SUA si poate face scrum America in cateva clipe doar cu o mica parte a arsenalului nuclear. Asa ceva nu poate fi “regional”. E “planetar”. Daca vrei un indicator mai plastic, intreaba-te cate tari “regionale” sunt capabile sa produca nave cu propulsie nucleara ,cu precadere submarine. Sau cate din astea au propriul sistem independent de sateliti de pozitionare globala altul decat GPS. Sau cate tari “regionale” au ajuns pe planeta Venus, au aselenizat pe Luna si au programe pentru investigarea satelitilor lui Marte, Phobos si Deimos. Cate au operat o statie orbitala circumterestra permanenta ca MIR, cate au produs o naveta cosmica etc. Ar mai fi si alte intrebari…cum ar arata lumea fara energia, fara metalele, resursele de tot felul, sau fara limba rusa, fara stiinta, fara arta, cultura ei? Caci si astea fac dintr-o tara putere planetara. Puterea de a influenta progresul omenirii. Tendinta lui. Am fi mult mai saraci.
      Prestigiul Rusiei in lumea araba a fost dintotdeauna mare. E unul din motivele pentru care multi le cer ajutorul sa “influenteze” ceva pe acolo. Caci pe ei in genere arabii ai asculta. Nu e de mirare. Politica lor cu privire la arabi a fost intotdeauna echilibrata, consecventa si de lunga durata. Aproape toate tarile arabe au fost sprijinite de rusi sa scape de colonialism dupa WW2. Cooperarea economica a fost masiva in cea mai mare tara araba si cea mai prestigioasa..Egiptul. Rusii au facut acolo lucruri pe care nimeni nu le facea atuncea, de pilda barajul de la Assuan de pe Nil (la care a cooperat si RSR) si prin care Nasser a reusit pentru prima data in istoria de 5 mii de ani ai Egiptului sa controleze revarsarile Nilului care secerau anual mii de vieti. Cu un baraj rusesc! Pe urma rusii au luat partea arabilor in toate razboaiele cu vestul si s-au comportat corect in cazul razboaielor fratricide dintre arabi. Nu a recunoscut Israelul!!! Si nu poti primi recunostinta mai mare de la un arab decat pentru asta. Intotdeauna diplomatia lor s-a purtat cu manusi cu arabii, i-au cultivat si vad ca, continua sa o faca. Nici o armata rusa nu a invadat vreodata o tara araba. Nu a dus un razboi de facto. Oficial. Nu au raspuns la provocarile si jignirile care veneau din partea arabilor care sunt in barca yankeilor. S-au abtinut, incercand sa se inteleaga si cu astia si trebuie sa-ti spun ca unele jigniri au fost grave. Au fost echilibrati. Sunt bine vazuti de arabi si considerati contrapondere la SUA in zona, ceea ce e adevarat. Prin contrast occidentul e considerat pur si simplu “sheitan”, diavolul in carne si oase!

      • Nici o armata rusa nu a invadat vreodata o tara araba pentru ca nu au avut cu ce sa ajunga, iar daca ar fi ajuns impactul ar fi fost nesemnificativ .
       Uitasem ca afganii nu sunt arabi . 😀
       Federatia Rusa inca mai traieste din mostenirea URSS !

       • Afganii sunt parti si persi nu arabi! In timpul razboiului arabo-israelian cand statul evreu a refuzat sa opreasca inaintarea armatei sale in Sinai (inconjurand armata egipteana in desert), asa cum o cerea rezolutia ONU, Brejnev a amenintat cu prezenta de facto a URSS in orientul mijlociu si invazia militara. Asta nu e o vorba goala, URSS avea pe atunci mijloacele sa faca asta. In principal din motive geostrategice, URSS era oricand gata sa invadeze Levantul. Ei se asteptau la o invazie NATO din Europa si strategic asta se combate cu o contrainvazie in Scandinavia sau in Orient, asa ca erau pregatiti oricand sa faca asta. Alarmate de o astfel de alternativa, SUA au silit Israelul sa se opreasca si sa se retraga pe pozitiile de dinainte de rezolutie.
        In constiinta colectiva a arabilor nu e numai pozitia clara si fara echivoc a Rusiei in privinta palestiniana si a teritoriilor ocupate dar si istoria consecvent antiotomana a Rusiei din totdeauna. Ceea ce nu se poate spune despre Anglia, Germania, Franta sau SUA.

 • Sa inteleg ca fortele se c-am echilibreaza?
  Adica vanatorii de rate si lisite ocoleste pe unde Ursul isi lasa urma?
  Asta e cea mai buna veste pentru omenire.
  Deci tatuca Putin nu e un simplu presedinte ci e un adevarat Tar.
  La mai mult Ursului.
  Eu cu price pret doresc acest echilibru, e necesar si pentruu viitorii urmasi ai acestei lumi.
  Iar urlatoarea aia de clinton, trebuia sa fie la cratita nu sa se bage in treburile barbatesti, oare cand ii arde un Morosanu una peste bot sa-si incheie discursurile agresive. De multe ori am senzatia ca asta are doua bijuterii intre picioare, scarbos.
  Sa treaca la facut copii ca la ce energie de nebuna are ar fi indicat sa mai populeze america cu niscai puradei ca se duce de rapa de la mac si coca.

 • Eu cred ca reactia asta este replica la declaratia diplomatiei ruse ca vinovati de situatia din Siria sunt si cei ce livreaza arme rebelilor si finanteaza grupuri de mercenari care lupta alaturi de rebeli. Treaba cu sistemele de rachete date Siriei este veche de anul trecut si nu cred ca asta e subiectul actualelor declaratii. Momentan eu vad totul ca un balet diplomatic in care fiecare incearca sa obtina cat mai mult. Probabil rusii si americanii duc deja niste negocieri secrete in privinta Siriei iar declaratiile actuale sunt mici unde de soc ce razbat de acolo. Daca va fi sa atace Siria nu se vor impiedica de cateva sisteme de rachete fie ele si performante. Probabil incearca sa pastreze interventia ca ultim mijloc de a rezolva situatia de acolo.
  @Kala bati campii.

  • Anla, traiesti intr-o eroare interminabila d cand esti pe aici.
   Auzi negocieri si multe alea, ai senzatia ca rusul e romanul sa aplece capul americanului sa faca ceva pe capul lui.
   Ce spui tu sunt povesti de adormit copii si credulii in minunatiile americii.
   Nu uita … A VENIT PUUUUTIN LA PUTERE baiete, s-a terminat cu distractia pe tarlaua mondiala.
   Syria are sisteme Patsir-s1 de ceva vreme si plus ca sunt sigur ca detin si alte tehnologii militare care sa le bage morcovul (stii tu unde) yankeiilor tai.
   Strageo tare in brate pe madam clinton sa nu o pierzi.
   Baga la cap, Putin&Rusia fac de acum jocurile in arabia.
   Bye, bye prietene … nu-ti ramane decat sa te uiti la filmele americane cu eroi pentru ca alea sunt singurele care mai arata cat de brava e america si ce eroi de necontestat detine.
   Uh, noroc cu sua ca altfel ne cotropeau tot extraterestrii: unii pe la ziua independentei din 2004, altii prin Batle for LA 2011, oare ce ne faceam cu atatia Alien in lume, eram condusi de rusi daca nu era Rambo, si daca vrei tot iti dau titluri.
   Nu uita sa-ti faci copii la filme ca cine stie, poate nici macar pe alea nu le vei mai vedea in curand.
   Bafta la salivat dupa vremurile trecute.

   • Eu incerc sa-ti explic cu frumosul dar tu esti precum magarul caruia ii ies urechile prin caciula. Tu crezi ca restul lumii tremura doar pentru ca Putin sforaie mai tare.
    La ce insiri aici ai vazut mai multe filme americane decat mine. Si esti de o prostie inimaginabila daca tu crezi ca politica mondiala se face in stilul “A VENIT PUUUUTIN LA PUTERE baiete, s-a terminat cu distractia pe tarlaua mondiala.”
    Una e sa sustii cu niste argumente pozitia Rusiei cum fac alti colegi de pe aici si alta sa exulti la niste declaratii pe care vad ca oricum nu le intelegi.
    Putin este la putere de vre-o 12 ani dar intelectul tau limitat il pune acolo doar de cateva luni si se pare ca distractia pe tarlaua mondiala continua in ciuda lui.Dar ma rog nu asta este ceea ce vreau eu sa subliniez. La slugarnicia ta fata de rusi mai bine posteaza pe forumuri rusesti pentru oricum de acolo esti tovarase cazac naturalizat.

    • Sa inteleg ca Rusii va da fiori pe sira spinarii.
     Obisnuiti-va!
     Cred ca prostia e undeva in adancul constiintei voastre, vise americane, dolari, masini, etc.
     Raman la ce am spus cu Putin.

      • Resboiu, scuze. Si eu as prefera sa stergi toate postarile mele.
       Am spus ce am avut de spus, nu doresc sa dainuie.

     • Da da sigur uite ca nu mai poate lumea de frica rusilor. DE atata frica de rusi “yankeii” cum iti place sa-i numesti se uita mai ingrjorati la chinezi. Esti de pe alta planeta omule. Mergi la bogatyrii tai aia neinfricati si neinvinsi de frica carora tremura lumea vezi ca mai au locuri in care inca nu i-ai pupat ai grija nu lasa nimic necuratat. Lumea merge in alta directie, cu tot frecusul din Siria, decat iti imaginezi tu iar din ce stiu interesul rusilor este ca lumea sa nu-i mai priveasca drept bau-bau. Doar cineva cu multe frustrari isi poate imagina ca Putin & Co. doresc sa apara drept partenerul “horror” la nivel mondial. Deci ce se intampla acum in Siria va continua inca multe luni de acum incolo pana cand NATO va hotara daca o interventie in Siria merita banii cheltuiti sau nu. Interesul SUA in zona este insumat de Israel si impresia mea este ca Itic ar vrea mai mult sa traga niste suturi in directia Iranului si nu a Siriei. Cei care-si doresc o interventie in Siria sunt mai curand francezii si probabil ca o oarecare divergenta intre aliati intarzie luarea unei decizii in privinta unei interventii (pro sau contra) in Siria. Dar ochelarii tai de cal nu te lasa sa vezi altceva decat o ipotetica teama de Putin in privinta Siriei. Gandirea ta este mult mai inecata de propaganda decat orice alta persoana care posteaza aici.

     • eu nu visez la masini americane si dolari americani pentru ca am asa ceva! Am masina facuta in America, etc.. pe cand tu nu! De aici vine fustrarea ta

   • Kala, tu esti etnic rus sau rusofil?Sau si una si alta, ca prea le tii partea, indiferent ce fac.
    Daca SUA vor fi interesate, ii vor distruge pe actualii guvernanti sirieni, cu toate armele si mercenarii rusi, ucraineni, etc.

 • Rusia stie ca daca pierde Siria isi pierde influenta in zona, ii ramane doar Iranul ca si aliat. Presedintele Sirian e un fel de ceausescu, calca peste cadavre de femei si copii doar ca sa isi mentina puterea, cu totii stim ce patesc astfel de exemplare in inchisoare… Nici rebelii sirieni nu sunt usa de biserica dar lupta pentru liberatatea tarii lor. Oare s-ar supara rusii daca americanii ar vinde arme celor din cecenia?

  • De parca Siria ar fi fost vre-odata parte din SUA…
   I-si baga botul de jandarm mondial peste tot unde doreste rinza lor.,si toate ziarele -s ale lor, deaceea scriu ce vor ei si lumea crede, tot asa au facut si cu fosta Iugoslavie.

  • Barny,sunt convins ca rebelii lupta pt. libertate,numai ca sunt toate sansele ca ce intelegi tu si ce inteleg ei sa difere un picut.Varianta cu cele mai putine victime de ambele parti e cea in care Assad castiga.O sa fuga cativa peste granita in Turcia,or sa fie executati sau bagati la parnaie alti cativa si gata balciul.Daca rebelii castiga o sa avem reeditarea macelului din Irak(unde alde siiti au masacrat cu succes la suniti&crestini) si Libia,unde triburile rebele+Al Qaeda sunt ocupate sa puna mana pe ce-i bun de furat de la triburile rivale(partizanii cruntei dictaturi,bla-bla).Nici in egipt treaba nu e prea roza de cand cu dimocrasi.Si e simplu de vazut de ce.Intre democratia liberala vestica,unde drepturile minoritatilor si dreptul la o opinie contrara sunt principii de baza,in lumea islamica democratia e un alt fel de a zice puterea gloatei.Ai 49% din electorat,esti ca si mort.Pt. exemplificare(poate nu cel mai bun,dar oricum e relevant in cadrul culturii politice arabe) -alegerile palestiniene.In fasia Gaza,adeptii Fatah au fost vanati de Hamasul victorios.In West Bank,viceversa.

   Democratia nu apare pt. ca se tin alegeri etc… Democratia apare cand ai o clasa de mijloc,educatie,cultura cetateneasca.Altfel democratia si libertatea sunt vorbe in vant.Asa a aparut la grecii antici,asa a reaparut in occident.Lumea islamica nu numai c a nu are nici o traditie relevanta,dar nu are nici un fel de conditii propice.

   • De ce toata lumea se chinuie sa raspunda unor trolli nu pricep.Lasati-i in pace si se vor satura sa vorbeasca singuri,la un moment dat.

 • Eu sunt uimit ca nimeni nu vede ca Siria este principala ruta prin care gazul si petrolul irakian poate ajunge in Uniunea Europeana, de aceea Siria este asa de importanta .

   • Pai degeaba are Turcia granita cu Irakul daca zona aia e o zona muntoasa si mai ales daca exista deja o conducta prin care Iraqul poate exporta petrol, plus terminale petroliere gata facute .
    Daca este democratizata Siria, va patrunde incetul cu incetul democratia in toata lumea araba. chiar daca o sa dureze 20-30 de ani .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: