Iasomia continuă sa... arda

Iasomia continuă sa… arda

Forțele loiale președintelul Bashar Al-Assad au obținut miercuri o iportantă victorie, odată cu cucerirea bazei aeriene din vecinătatea orașului Qusair, oraș de importanță strategică.

Trupele guvernamentale sprijinite de luptători Hezbollahau reușit să captureze baza aeriană Dabaa și satul cu același nume din vecinătate. După mai bine de o săptămână de lupte crâncene, soldate cu zeci de victime în rândul luptătorilor Hezbollah, odată cu cucerirea Dabaa, orașul Qusair, avanpost al rebelilor a devenit complet încercuit, forțele guvernamentale reusind astfel să taie toate căile de aprovizionare ale inamicului.

Imediat după pierderea bazei aeriene, rebelii din Qusair au raportat că orașul a fost supus unui puternic bombardament. Forțele guvernamentale “au tras trei rachete asupra noastră, fiecare suficient de puternică să distrugă o stradă întreagă”… a declarat unul dintre rebelii din orașul asediat.

Dacă în urma asediului forțele guvernamentale vor ieși câștigătoare, atunci vor fi asigurat teritoriul care face legătura între Damasc și teritoriile alawite de pe malul Mediteranei, asigurând de asemenea lui Assad o poziție avantajoasă, în cazul unor eventuale tratative de pace, prin întreruperea liniilor rebele de comunicații și aprovizonare ce leagă zonele din Nordul și Sudul Siriei.

Evenimentele au loc ca urmare a unei ofensive guvernamentale, declanșată în urmă cu câteva săptămâni, ofensivă având ca scop capturarea principalelor linii de comunicații rutiere și întreruperea liniilor de aprovizionare ale rebelilor.

Via:
Reuters

– Marius Constantin –