Iasomia continuă sa... arda

Iasomia continuă sa… arda

Democrația bate la ușa Siriei, drumul fiind deschis de gazele de luptă….

Întreaga lume este în fierbere, de data asta fățișă, după atacurile cu gaze de luptă de săptămâna trecută, din zona Damascului. Echipele de experți ai Natiunilor Unite au ajuns, în sfarșit la locul unuia dintre atacurile de săptămâna trecută, după o călătorie cu peripeții: convoiul a fost atacat de lunetiști pe drumul din zona-tampon dintre regiunea controlata de rebeli și cea controlată de forțele guvernamentale. Ajunși la fața locului,  experții ONU au prelevat mostre de sânge și urină, precum și fire de păr de la victimele presupusului atac cu gaz sarin.

Conform Guardian avioane de transport și de luptă roiesc deja în Cipru, la Baza Aeriana Akrotiri (la doar 160 km de coasta Siriei), semn clar că se pregătește democratizarea Siriei. Potrivit aceleiași surse, sunt deja făcute listele cu țintele ce trebuiesc atacate și două posibile modalități de acțiune: prima presupune atacul țintelor guvernamentale cu rachete de croazieră iar cea de a doua – atacuri cu aeronave greu detectabile. Se asteaptă doar finalizarea raportului comisiei de experți ai ONU.

Expertii ONU

Expertii ONU

Pe același subiect turcii de la Hurriyet trâmbițează că, la solicitarea NATO, baza de la İncirlik ar putea fi deschisă pentru operațiuni împotriva Siriei vecine. Aceeași sursă citează un oficial – evident, rămas anonim – turc: “Potrivit rezultatelor evaluărilor politico-militare din aceste zile (după atacul cu gaze de luptă), este posibil ca Consiliul NATO sa cadă de acord asupra situației din Siria. Dacă se ia decizia unei intervenții, Turcia va participa activ, ceea ce ar putea include deschiderea bazei de la Incirlik”.

Două întâlniri au avut loc – sau vor avea loc – cu referire la problema siriana: una la Istambul, ieri, pe 26 August, între reprezentanții politici ai rezistenței anti-Assad . Cealaltă, la Amman, în Iordania a reunit la nivel de Ministru al Apărării sau Șef de Stat Major 10 state: Arabia Saudită, Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, Qatar, Italia, Statele Unite, Turcia. Printre altele, pe ordinea de zi a întâlnirii a fost evaluarea unor scenarii posibile de intervenție în Siria.

Că tot veni vorba de intervenție, Institutul pentru Studiul Războiului a publicat un sudiu referitor la necesarul estimat de rachete de croaziera Tomahawk plus numărul de ieșiri ce ar trebui executat de avioane de luptă ale NATO, pentru neutralizarea Forțelor Aeriene Siriene.

Mobilizarea NATO în vederea unei intervenții nu a fost singurul rezultat al atacului cu arme chimice de săptamăna trecută. Qatarul și alte state majoritar sunite din zona Golfului, au trimis rebelilor sirieni un ajutor simbolic – 400 tone de armament și muniție de infanterie. Acestea au intrat în Siria prin provincia turcă Hatay, fiind distribuite grupărilor ce acționează în nordul Siriei.

Potrivit Reuters, în nordul Siriei acționează mai multe grupări cu orientări mergând de la islamism moderat pâna la jihadism: Liwa al-Islam (The Division of Islam), Sukur al-Sham (The Hawks of Syria), The Free Martyrs of Syria, Ahfad al-Rasul (The Grandsons of the Prophet) și Ahrar al-Sham (The Freemen of Syria).

– Marius Constantin –