Fokker F-16, RIAT 2013

Fokker F-16, RIAT 2013

Dupa ce spirala inarmarilor a fost initiata de China cu a ei crestere exponentiala a puterii aeriene  (https://www.resboiu.ro/china-este-campioana-mondiala-la-cresterea-puterii-aeriene/) , Singapore urmeaza trendul regional deschis de Corea de Sud si Taiwan upgradindu-si flota de F 16 Block 52 cu noi sisteme dintre care cel mai important va fi radarul nou AESA anunta Defense Update : http://defense-update.com/20140115_singapore_aesa.html

Programul va cuprinde toate cele 60 de avioane F 16 Block 52 si va costa 2.43 miliarde de dolari urmand sa fie cuprinse atat F 16 C cat si D-urile folosite cu precadere in misiuni de strike.

Furnizorul radarului AESA nu este cunoscut fiind inca o optiune deschisa intre Raytheon si Northrop Grumman deocamdata cunoscandu-se doar integratorul final care este fabricantul F 16 Lockheed Martin.

Se pare ca nu intamplator acum un an Lockheed Martin prezenta in Singapore varianta de F 16 V ca fiind o alternativa low cost la programul F 35.

 

Conform DSCA – US Defense Security Cooperation Agency upgrade-ul va include si:

 LN-260 Embedded Global Positioning System/Inertial Navigation Systems (GPS/INS), APX-125 Advanced Identification Friend or Foe (IFF) Combined Interrogator Transponders and Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS). “

Alte echipamente care vor fi incluse in upgrade sunt Modular Mission Computers, display-uri multifunctionale, noi sisteme radio cu canale de comunicatie securizate, inregistratoare video si sisteme de planificare multimisiunes. Pachetul va inclucude si integrarea de arme ghidate de precizie aer-aer si aer-sol: AIM-9X Block, TGM-65G Maverick, GBU-50 si GBU 38 JDAM, GBU-12 si GBU 49 bombe ghidate laser si CBU-105 sensor fused weapon dispensers.

Primele avioane modernizate ale Singapore ar trebui sa intre in dotare in 2015.

Interesant este si ce se va intampla cu echipamentul “obsolete” reprezentat de radarele APG-68(V) “APG-68(V)5 has a programmable signal processor employing Very-High-Speed Integrated Circuit (VHSIC) technology” – radare mult mai performante decat cele existente pe un F 16 MLU….

 

– Marius-Eugen Fenchea –