Armata Romana Fortele Aeriene

Simulator F-16 A/B pentru Romania

F-16 Fortele Aeriene Romane

Ieri, Lockheed Martin Rotary and Mission Systems cu sediul in Orlando, Florida a castigat un contract in valoare de 24 314 870 dolari.

Contractul, cu valoare fixa prevede livrarea unui sistem de antrenament pentru aeronave multirol F-16 A/B Block 15 avand ca beneficiar final Romania. Potrivit contractului furnizorul va livra echipamentele solicitate(simulatorul), srijin logistic, piese de schimb si va dezvolta partea de soft pentru simulatorul sau simulatoarele destinate Fortelor Aeriene Romane.

Lucrarile vor fi executate in Orlando, Florida si ar trebui finalizate pana pe 20 Aprilie 2021.

Acordarea acestui contract este rezultatul unei achizitii din sursa unica, autoritatea contractanta fiind Air Force Life Cycle Management Center, de la Wright-Patterson Air Force Base, statul Ohio.

De remarcat faptul ca, desi Simultec – firma romaneasca cu capital majoritar israelian (subsidiara a firmei Elbit) – are in portofoliu printre altele si simulatoare de F-16, s-a mers pe acordarea contractului catre Lockheed ca parte a programului Foreign Military Sales direct de catre Departamentul Apararii al Statelor Unite.

Via:
Department of Defense

Marius Constantin

7 Comments

 • Ne bucuram….fantastic de mult, daca ai capabilitati locale iei de la Lockheed Martin firma pe care inclusiv o parte a armatei US o considera tzepara in ultimii 10 ani de cand tot suge bani din bugetul F35.

  • Ai dereptate in ce priveste F-35. Asa e cand nu ai concurenta… Referitor la contractul pentru simulator, rationamentul tau e corect. Cu mentiunea ca contractul a fost atribuit de Guvernul Statelor Unite, situatie in care capabilitatile locale sunt chiar Lockheed 🙂

   • Au avut de ales in privinta F 35, LM nefiind singurul competitor in acea cursa. Ciudat si prostesc este sa atribui aceluiasi producator un asemenea contract, dupa ce el a mai primit unul pentru F 22 in competitia cu YF 23 Black Widow, desi acolo controversele au fost mari si multi au atribuit reusita aceluicontract, exclusiv lobby-ului familiei Busch.

    Concurenta nu exista cand tu ai contractele presemnate orice s-ar intampla, de aia merg ca melcii. Competitia este cea care creaza dezvoltare, insa celalat model nu prea. Pe cel din urma l-am trait si noi, in cam toate domeniile economiei. Acum se vede diferenta!

 • la ce ne trebuie simulator?
  pilotii trebuie sa stea in aeronave nu in simulator. Asta inseamna ca e asa de scump sa zbori cu vechitura asta incat armata nu-si permite vre-o catastrofa si ne trebuie simulator.
  eu cred ca americanii iar ne calaresc in ultimul hal la fel ca si cu investitiile lor aici, si sint sigur ca ne vor baga pe gat tot felul de magarii.
  la ce am avea nevoie de rachete la Deveselu de exemplu dar baza de americani la Kogalniceanu…etc

 • Pai cat mai costa un simulator de asta e teapa ? Gogu, asta ultimul de ai comentat, mai cauta si tu ce inseamna sa fi pilot de aviatie si apoi mai comentezi. Auzi la el, la ce le trebuie !

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: