Conceptul Sidewinder ghidata laser

Studiile de piata au relevat faptul ca mai multe forte aeriene sunt interesate de achizitia unor arme aer sol precise pentru angajarea tintelor de dimensiuni mici si usor blindate sau neblindate. Acest tip de misiuni s-a bazat pana acum pe utilizarea de munitii ghidate concepute pentru angajarea si distrugerea tintelor ranforsate, de mari dimensiuni. Angajarea tintelor mobile, de mici dimensiuni presupune o putere distructiva (mai) mica, precizie chirurgicala si reducerea la minim a pagubelor colaterale.

In acest sens Diehl Defence, are in dezvoltare Sidewinder ghidat laser (LaGS – Laser Guided Sidewinder), in fapt o adaptare a cunoscutei rachete aer-aer pentru intrebuintare aer-sol, dezvoltata pe baza variantei AIM-9L. Senzorul IR din sectiunea de ghidare a rachetei originale a fost inlocuit de un senzor semiactiv laser sistem ce presupune marcarea si iluminarea tintei de la sol sau de pe avionul lansator.

LaGS va oferi echipajelor posibilitatea executarii de misiuni aer-sol, sprijin aerian apropiat (Close Air Support – CAS) si sprijin aerian apropiat in mediu urban (Urban Close Air Support – UCAS) fara modificarea configuratiei avionului lansator, aceleasi puncte de acrosaj putand fi folosite si pentru lansarea de arme aer-aer cat si pentru lansarea variantei aer-sol a Sidewinder.

Sursa text si foto:
Diehl

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.