Geopolitica

Sfarsit de epoca?

Top... Rusia

În data de 4 Decembrie 2011 orele 19:00 (ora Bucureștiului), la primele exit-polluri ale alegerilor pentru camera inferioară a Dumei, Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin a obținut – pentru prima oară după anul 2000 – un scor electoral de sub 50%, mai exact 48,5%.

Binențeles, actuala putere din Rusia nu va cădea azi, peste o săptămână sau peste o lună… Cea ce marchează însă ultimele alegeri (în opinia mea, fără îndoială discutabilă), este începutul unui declin al putinismului în Rusia, care va duce mai devreme sau mai târziu la o prăbușire a acestui regim și care, dată find influența și impactul său asupra ultimei perioade din Rusia, va constitui fără îndoială un eveniment istoric major.

Putin, cel mai probabil va câștiga alegerile de la anul. Va rămâne la putere cel puțin încă încă 6 ani (la atât a ajuns mandatul prezidențial în Rusia), dar puterii reprezentate de către el îi va lipsi una dintre componentele esențiale care i-a asigurat invulnerabilitatea în ultimul deceniu.
Mai exact, va lipsi sprijinul unei majorității covârșitoare a rușilor care, după câte se vede, a început să dispară, cea ar putea determina o accentuare a caracterului autoritar al acestei puteri pentru a putea rămâne la conducere, dar care o vor putea împinge într-o situație similară cu cea care a urmat Revoluției Ruse din 1905, în care Țarul și forțele conservatoare deși i-au păcălit într-o primă fază pe opozanții lor, în ultimă instanță rezultatul a fost dezastros pentru Țar, Rusia și chiar planetă.
Așadar, asistăm la începutul sfârșitului epocii lui Vladimir Putin?
– Victor –

16 Comments

   • adica Да .

    ma gandeam ca Victor stie ca o parte din “partidele” care intra in duma sunt tot in caruta lui putin. asa ca putin n-a pierdut nimic.(am inteles ca pe listele unuia din partidele satelit participa si fata/soacra/pisica lui prodigy de transnistria , sprancenatul ala …)

    • ma rog , “problema” mea e cu titlul. personal nu vad ca epoca putin sa sfarseasca … d-abia e pe la sfarsitul inceputului.zic si eu.si nici daca ar castiga urmatoarele 2 mandate … nu stiu eu ce constitutie va fi in rusia in 2024.

 • din nou yankeii sunt disperati si fac cala geaoana … am castigat draga mea SUA
  Oare e asa de greu sa se inteleaga ca Putin e o forta … si daca cade el se duce de rapa toata rusia?

  • De acord cu tine, Kala. Cine se bucura, se bucura degeaba si pentru foarte putin. Rusia si-a revenit din cauza a ceea ce este in spatele lui Putin, iar acei oameni sustin cresterea si revenirea Rusiei. Adversarii, ca de obicei, doresc ciolan. Doresc ceea ce s-a intamplat inainte, adica ce s-a intamplat in Romania si n-a fost nimeni sa stopeze. Prabusirea sistemului din spatele lui Putin va duce Rusia la ceea ce este acum Romania.

   • Parerea mea ca un om mai puternic ca Puti nu exista in lumea asta si absolut nimeni nu poate sa-i faca concurenta.
    Cand i se umfla carotida cred ca si yankeii incep sa se clatine.
    Fara gluma, Putin e cel care trebuie rusiei, altfel acum era secata de resurse si mancata de carii.

     • Ohooo , un om mai patriot si mai de neclintit cand e vorba de interesela nationale nu cred ca mai exista.
      De cand stiu in istoria asta un om care sa restabileasca economia ca Putin avand in vedere suprafata tarii, diferentele culturale, cantitatile de zacamant, si plus ca rusii sincer nu o duc rau oricat de mult ar spune unii nu o duc.
      Rusii din siberia e modul lor de viata sa traiasca in frig, restul au libertatea de a face ce vor. As putea spune ca in romania sunt mult mai multi oropsiti decat in rusia.

 • Eu cred ca in Rusia va fi o schimbare in bine, pentru ca pierderea majoritatii absolute din Duma, il va face pe Putin si guvernul lui sa fie mult mai eficient, altfel la urmatoarele alegeri din 2015, o sa aiba o surpriza de proportii .
  Cred ca din 2012 incolo, federatia Rusa o sa se axeze pe investitiile in infrastructura, pentru ca scaderea numarului de militari din armata rusa va accentua nevoia de mobilitate a acesteia .

 • ha ha…nice joke…tot Putin va fi cel ales…oricum, eu unul cred ca face o treaba grozava la carma Rusiei..ca doar el e la carma rusiei..nu medvedev care e in opinia mea un purtator de cuvant….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: