Top... Rusia

În data de 4 Decembrie 2011 orele 19:00 (ora Bucureștiului), la primele exit-polluri ale alegerilor pentru camera inferioară a Dumei, Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin a obținut – pentru prima oară după anul 2000 – un scor electoral de sub 50%, mai exact 48,5%.

Binențeles, actuala putere din Rusia nu va cădea azi, peste o săptămână sau peste o lună… Cea ce marchează însă ultimele alegeri (în opinia mea, fără îndoială discutabilă), este începutul unui declin al putinismului în Rusia, care va duce mai devreme sau mai târziu la o prăbușire a acestui regim și care, dată find influența și impactul său asupra ultimei perioade din Rusia, va constitui fără îndoială un eveniment istoric major.

Putin, cel mai probabil va câștiga alegerile de la anul. Va rămâne la putere cel puțin încă încă 6 ani (la atât a ajuns mandatul prezidențial în Rusia), dar puterii reprezentate de către el îi va lipsi una dintre componentele esențiale care i-a asigurat invulnerabilitatea în ultimul deceniu.
Mai exact, va lipsi sprijinul unei majorității covârșitoare a rușilor care, după câte se vede, a început să dispară, cea ar putea determina o accentuare a caracterului autoritar al acestei puteri pentru a putea rămâne la conducere, dar care o vor putea împinge într-o situație similară cu cea care a urmat Revoluției Ruse din 1905, în care Țarul și forțele conservatoare deși i-au păcălit într-o primă fază pe opozanții lor, în ultimă instanță rezultatul a fost dezastros pentru Țar, Rusia și chiar planetă.
Așadar, asistăm la începutul sfârșitului epocii lui Vladimir Putin?
– Victor –