Armata Romana Fortele Aeriene Fortele Terestre

Sertarul cu amintiri XX: Dihorul 14

Dihorul 14

Dihorul 14

Pe post de avanpremieră târzie, scoatem din sertarul cu amintiri o scenă surprinsă în cadrul impresionantului exerciţiu Dihorul 14.

Felicitări Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, Grupului 2 EOD, Bazei 90 Transport Aerian.

Mulţumim. A fost fantastic!

 

– Iulian Iamandi –

10 Comments

 • Moi,naspa ca de obicei,vad doar hibele.Inca avem trupeti care nu stiu sa tina arma in mana.Curatirea incaperii merita mai degraba sa fie numita incercare.Rulajul inainte in formatie,la fel.Incheietorul de formatie are rolul de a supreveghea spatele.
  Unul nu s-ar uita stanga-dreapta pt. a evalua situatia.In plus,vad prea multe coate in aer.
  Enfin,nu vad sensul unui spectacol de sunet si lumina,in care ‘inamicul” joaca teatru si ”moare” dupa un pac-pac.Astea-s exercitii de nivel companie,pe care fiecare comandant ar trebui sa le faca frecvent,discret,cu un OPFOR lasat liber sa manevreze si sa castige si care sa fie cat mai realiste.Daca MILEs si Simunition is sefeuri la noi,merge si un paintball.Nu-i nevoie de generali sa le comenteze.

  E plina tara de ruine industriale sau cartiere de locuinte ramase neterminate.Este loc garla,sa tot exersezi.

  • e, asta a fost un demonstrativ.demonstrativele sunt facute pt presa si diferite delegatii.nu-s neaparat chestii serioase, de cele mai multe ori se pune accent pe spectaculozitate.

   apoi tema asta cu capturarea unui lider insurgent de catre iepurasi (chiar daca e vorba despre plutonul cc) mi se pare usor fantezista. dar acum toate unitatile o ard antitero, n’est-ce pas?

   in fine, e inerent sa apara greseli mai ales la demonstrative cand nu se face totul ca la carte, ca daca s-ar face ca la carte s-ar plictisi privitorii.

   strict tehnic, coatele in aer (‘chicken wings’) nu reprezinta o greseala, reprezinta insa o tehnica invechita si nerecomandabila in cqb.

   toti cei ‘old school’ au invatat sa ia linia de ochire dupa modelul vechi copiat de la rusi. itai-ul a fost conceput pe baza teoriei probabilitatii si nu se punea absolut deloc accent pe tehnici americane pe care acum si copiii le invata (sa nu indrepti arma decat in directia in care vrei sa tragi, sa nu tii degetul pe tragaci etc.). se punea accent pe alte treburi… sppi, sppt, spd samd

   cea mai sofisticata chestie care se invata pe vremuri era sa manuiesti lin tragaciul, hehe

   dar anumite tehnici si tactici vechi (in special la cercetare) sunt superioare ttp-urilor de peste marele lac

   • Daca citesti cu atentie spune si numarul de piloti, care este 90. Ceea ce mi se pare o prostie daca ar fi in plan doar 12 avione… daia mai mult ca sigur vor fi cel putin 24. Iar dupa spune si ca mentenanta va fi transferata in Romania si vorbeste si despre F16V….

    • Ca de obicei,citesti in dunga.90 este numarul de piloti si personal de intretinere.Jurnalistii lu peste amesteca notiunile.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: