MiG-21

MiG-21

 

Eram cu prietena mea (tot fotograf si ea cu aceeasi patima pentru aviatie ca si mine) la antrenamentele pentru BIAS 2012. Atunci am avut acces pe platforma pentru a fotografia sosirea formatiei de acrobatie a fortelor aeriene turcesti, Turkish Stars. Dupa ceva timp de asteptare in soare primim vestea ca tocmai ce au intrat in tara turcii. Asta insemna ca in vreo 20 de minute ar trebui sa apara pe Baneasa.

Dupa ce au aterizat si i-am fotografiat nestingheriti pe platforma a venit momentul sa ne retragem fiecare de unde-a venit.

Cand ieseam am auzit un sunet drag mie, sunet de TV2-117. Era 716, venerabilul Mi-8 de la IGAv, care tocmai ce se ridica lenes in caldura care ardea totul. Ii dau repede telefon tatalui meu sa-l intreb daca a decolat pentru repetitii.

“Da, s-a dus sa faca zona, o sa revina in vreo 30 de minute”

Ii impartasesc Alinei vestea: “Hai sa mai stam, 716 vine inapoi, poate prindem ceva. Hai sa mergem spre capul pistei ca avem unghi mai bun de acolo”.

Am luat-o pe trotuar pe langa DN1 sa ne adapostim la umbra unui panou publicitar aproximativ in axul pistei. Ma cam ustura pielea de la atata soare. Ma uit spre est sa vad daca vine 716, sa nu ne ia prin surprindere. Surprindere de surprindere!! Vad un Spartan cum se axeaza pentru pista 07 la Baneasa.

“Stai! Scoate repede aparatul ca vine un Spartan!”. Ma uit mai bine inca odata “e incadrat de 2 MiG-uri!”

Amandoi repeziti scoatem repede aparatele si incepem sa tragem la foc automat cadru dupa cadru. Se simula interceptarea unei aeronave care a fost deturnata de catre forte teroriste. MiG-urile roiau in jurul aeroportului ca doua viespi gata sa atace bondarul intrus.

Isi face aparitia si Puma 109 de la SRI cu luptatorii mascati, vine si 716 cu alti luptatori.

Totul era ca o opera simfonica scrisa pentru o multitudine de instrumente, TV2-117AG, Turmo IV, Tumansky R13-300, Rolls-Royce AE-2100, batai de pale, sunet de elici. Toate suflau si bateau pentru deliciul urechilor noastre. Urechile si ochii nostri erau desfatati de aeronave mânuite de oameni in carlingile lor concentrati la maxim pentru indeplinirea misiunii. In timp ce noi zambeam si admiram, in carlinga, sus, fie ca e de MiG, Mi-8 sau Spartan erau sprincene care se incruntau, frunti care asudau, buze serioase care schimbau doar conversatii scurte, concise si la subiect.

Universul carlingii vazute din exterior de la sol si universul carlingii vazute de pilot. Doua lumi s-au intalnit intr-o singura fotografie.

Fotografie si articol dedicate amintirii celui care a fost Capitan-comandor Eugen ‘Make’ Matache.

-Bogdan Movileanu-