Avro Lancaster

Avro Lancaster

Acesta este unul din cele doua ultime Lancaster navigabile din lume, ba chiar as putea spune ca sunt ultimele doua Lancaster navigabile din Univers.

De cand ma stiu am fost pasionat de istorie, asa ca o sa va spun cateva lucruri despre avionul din imagini. A fost construit in 1945 si trebuia sa opereze in British Tiger Force care avea ca misiune bombardarea estului indepartat. Odata cu capitularea Japoniei avionul a fost retras si stocat pentru putin timp. Dupa perioada de stocare, i-au fost demontate turelele de armament si a fost detasat la Escadrila 82 pentru misiuni de fotografie si recunoastere in Africa de sud si de est.

Dupa terminarea acestei misiuni a fost imprumutat la Flight Refuelling Limited pentru a fi folosit ca drona, doar ca Flight Refuelling Limited a folosit un Avro Lincoln, iar Lancaster-ul a fost trimis la Colegiul Aeronautic din Cranfield, Bedfordshire pentru a testa curgerea laminara pentru Handley-Page. Aripile testate erau montate vertical pe fuzelajul avionului.

In 1964 aeronava a intrat sub controlul Air Historical Branch pentru posibilitatea de a fi expusa la Muzeul RAF. In tot acest timp acest avion a aparut in doua filme: Operation Crossbow si The Guns of Navarone.

In urma unei cereri facute de Escadrila 44, Lancaster-ul a fost mutat la baza militara de la Waddington pentru a fi restaurat la standardul din timpul razboiului, inclusiv cu remontarea turelelor de armament.

Avro Lancasater

Avro Lancasater

In 1973 avionul a fost transferat la Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) iar in 1975 i s-a montat si turela de deasupra, dupa ce o turela de acest tip a fost gasita in Argentina.

In iarna lui 1995 lonjeronul principal a fost inlocuit pentru a-i prelungi viata. Trenul principal este de la un Avro Lincoln, iar rotile trenului sunt de la un Avro Shackleton. Din pacate cauciucuri pentru roata de coada nu se mai gasesc, asa ca s-a folosit un cauciuc de la un Airbus A340.

Mai jos o fotografie cu un Avro Lancaster in formatie cu un Tornado Gr.4 apartinand Escadrilei 617 ‘Dambusters’. Aceasta escadrila va fi prima care va fi dotata cu F-35.

Formatie de Lancaster cu Tornado

Formatie de Lancaster cu Tornado

Sunetul scos de 4 Merlini si 2 RB-199 este incredibil.

– Bogdan Movileanu –