Sergey Shoigu, ministrul rus al Apararii

Sergey Shoigu, ministrul rus al Apararii

Terorismul si NATO sunt precum matematica si carnea de porc. E grele. Dar, sa nu facem misto de Shoigu – care chiar pare un tip capabil. 😉

Sa mai dam o sfoara la motor si sa repornim articolul…

Terorismul si expansiunea NATO in vecinatatea granitelor Rusiei, reprezenta amenintarile cele mai importante la adresa securitatii nationale a Rusiei – a concluzionat recent ministrul rus al Apararii.

Vorbind in cadrul unui interviu pentru televiziunea rusa Rossiya 1, Shoigu a spus ca terorismul international este principalul inamic al Rusiei, si ca multi militanti care lupta in puncte fierbinti din toata lumea, sunt membri ai organizatiilor teroriste.

“It may sound stale and banal, but look who is really fighting in Syria? In Mali? In Libya?”

O alta amenintare majora, in opinia lui Shoigu, o reprezinta incercarile continue ale NATO de a constru infrastructura si a se expanda la granitele cu Rusia.

Rusia s-a opus vehement ofertelor de aderare la NATO ale Georgiei si Ucrainei, precum si planurilor de amplasare a elementelor americane de aparare impotriva rachetelor balistice in tari din Europa de Est, cum ar fi Romania si Polonia.

“This continuing [NATO] expansion, in our opinion, is completely unfounded,” Shoigu said. “We are talking and talking, and smiling to each other, but it’s still going on.”

Moscova este foarte ingrijorata de amenintarile teroriste si traficul de droguri dinspre Afganistan, in particular dupa retragerea contingentului militar international din aceasta tara, in 2014.

Shoigu mai spune si ca Rusia ramane principalul coridor pentru traficul de droguri dinspre Afganistan catre Europa.

Dincolo de aspectele “clasice”, Shoigu afirma ca actuala reforma militara va transforma armata Rusiei intr-una foarte mobila, o forta profesionalizata, capabila de a raspunde rapid si eficient oricarei amenintari.

La acest capitol, ministrul a precizat ca Rusia nu va detine vreodata o armata complet profesionista pentru ca va fi foarte greu de sustinut.

“The territory of our country is too big to maintain a fully professional force, but we should be able to mobilize our resources in case of a threat,”

Cu cateva zile in urma, Shoigu a declarat ca in serviciul curent se afla 205 000 de soldati profesionisti si ca numarul acestora va creste gradual in urmatorii sapte ani – planurile fiind sa se ajunga la 425 000 militari profesionisti, sau aproape jumatate din cat va insemna efectivul fortelor armate in anul 2017.

Sursa: RIA Novosti