ALAS

ALAS

So, e IDEX! Aşa că, să ne comportăm ca atare şi să pedalăm la ştiri: prietenii şi vecinii noştri sârbi, cei mai prieteni şi mai vecini, au pus-o d-un export de armament!

Vicepremierul, în acelaşi timp şi ministru de externe, Aleksandar Vučić s-a întâlnit cu Prinţul Coroanei, Şeful Statului, bla-bla-ul bla-bla-ilor, Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Sâmbătă, la Abu Dhabi.

Vicepremierul sârbi a anunţat apoi, la RTS (Radio Television of Serbia) că a ajuns la o înţelegere cu liderul Emiratelor Arabe Unite, în urma căreia compania Emirates Advanced Research and Technology Holding (EARTH) şi Yugoimport SDPR vor semna un contract pentru dezvoltarea mutuală şi furnizarea de sisteme de rachete ALAS.

Cele două ţări vor semna de asemenea şi o înţelegere pentru protecţia mutuală a investiţiilor, iar baza pentru aceste contracte va fi un acord interstate pentru cooperare, care va fi semnat zilele următoare în Abu Dhabi.

Sursa: B92

ALAS, adică Advanced Light Attack System, este un sistem de rachete cu rază lungă modern, dezvoltat în Serbia de către compania particulară EdePro şi sponsorizat de către Yugoimport SDPR.

Noul sistem poate fi folosit împotriva tancurilor, vehiculelor blindate, fortificaţiilor, posturilor de comandă, elicopterelor care evoluează la altitudini joase, navelor costiere, amplasamentelor industriale, podurilor, etc.

Poate fi instalat pe elicoptere, vehicule blindate, nave uşoare şi poate fi folosit inclusiv de infanterişti.

ALAS utilizează un sistem de ghidare TV/IC, care nu poate fi bruiat. Racheta este ghidată prin intermediul unui cablu de fibră optică.

În rol secundar, ALAS poate fi folosit ca UAV.

ALAS poate penetra până la 800 mm RHA. Altitudinea la care zboară racheta este între 100 şi 500 de metri. Poate lovi ţinte aflate la maxim 25 de kilometri.

Racheta are greutatea de 55 kilograme.

Sursa: Wikipedia

 

– Iulian Iamandi –