O premieră surprinzătoare… Beijingul vinde avioane de atac fără pilot în Europa! În timp ce toată lumea se înarmează în jurul nostru precum în anii ‘938 – ‘940, România păstrează tradiția și poate că vom fi suprinși din nou de istorie, ca de obicei.

Chengdu Wing Loong I - Pterodactyl

Chengdu Wing Loong I – Pterodactyl

Mda. Am fost răuleț. Mai sunt și bulgarii pe listă și prin zonă.

Revenind la minunata veste, sârbii vor primi lunile următoare drone de atac construite în China, marcând astfel prima vânzare de avioane fără pilot chinezești vândute unei țări europene.

Mai exact, Serbia a achiziționat nouă UCAV-uri Pterodactyl-1. Acestea vor fi livrate în termen de șase luni, cu posibilitatea unei comenzi suplimentare de încă 15 drone din același model.

Vânzarea în cauză reprezintă cel mai mare export de echipament militar către Europa din ultimele decenii și marchează cea mai importantă incursiune a Beijingului într-un continent în care armatele s-au bazat în mod tradițional pe producătorii de arme americani și europeni.

Beijingul se implică economic din ce în ce mai puternic în Serbia, dar și în alte țări din sud-estul Europei, ca parte a campaniei globale Belt and Road, în particular în proiecte de infrastructură cum ar fi drumuri, căi ferate și porturi.

Mișcările recente ale Chinei în teritoriile NATO sau în apropierea acestora au atras atenția Statelor Unite ale Americii. Oficialii americani din U.S. European Command HQ din Stuttgart și-au exprimat îngrijorarea față de achiziția de către China a unor părți din numeroase porturi europene și față de ambițiile arctice chineze din Polar Silk Road.

Este de urmărit Serbia, o țară europeană care ar putea paria bine pe dezvoltarea pe față a relațiilor cu Rusia și China.

Dar, să ne întoarcem la Pterodactil…

Pterodactyl-1 este o dronă UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) care arată foarte asemănător cu dronele americane MQ-9 Reaper și MQ-1 Predator. Chinezoaica poate îndeplini misiuni de recunoaștere, poate descoperi ținte atât ziua cât și noaptea, putând angaja țintele cu bombe ghidate laser și rachete.

Analistul militar Miroslav Lazanski a declarat pentru o televiziune din Belgrad:

“The Chinese have very good pilot-less aircraft, probably second only to the United States. They obviously copied some American systems (but) Chinese drones are very effective and very cheap.”

Lazanski a fost suficient de clar. Suntem de acord cu el, nu?

Dronele Pterodactyl-1 (cunoscute în China ca Wing Loong) au fost comandate sau sunt în serviciul mai multor țări din Asia și Africa, precum Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Pakistan, Indonezia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Uzbekistan și Egipt.

Pterodactyl-1 au fost utilizate în misiuni de lovire împotriva teroriștilor din gruparea Statul Islamic în Libia și Peninsula Sinai, iar o astfel de dronă a fost doborâtă recent deasupra Yemenului de către rebelii Houthi.

Iulian Iamandi