Aviaţie UAV/UCAV

Serbia cumpara drone de atac din China

O premieră surprinzătoare… Beijingul vinde avioane de atac fără pilot în Europa! În timp ce toată lumea se înarmează în jurul nostru precum în anii ‘938 – ‘940, România păstrează tradiția și poate că vom fi suprinși din nou de istorie, ca de obicei.

Chengdu Wing Loong I - Pterodactyl

Chengdu Wing Loong I – Pterodactyl

Mda. Am fost răuleț. Mai sunt și bulgarii pe listă și prin zonă.

Revenind la minunata veste, sârbii vor primi lunile următoare drone de atac construite în China, marcând astfel prima vânzare de avioane fără pilot chinezești vândute unei țări europene.

Mai exact, Serbia a achiziționat nouă UCAV-uri Pterodactyl-1. Acestea vor fi livrate în termen de șase luni, cu posibilitatea unei comenzi suplimentare de încă 15 drone din același model.

Vânzarea în cauză reprezintă cel mai mare export de echipament militar către Europa din ultimele decenii și marchează cea mai importantă incursiune a Beijingului într-un continent în care armatele s-au bazat în mod tradițional pe producătorii de arme americani și europeni.

Beijingul se implică economic din ce în ce mai puternic în Serbia, dar și în alte țări din sud-estul Europei, ca parte a campaniei globale Belt and Road, în particular în proiecte de infrastructură cum ar fi drumuri, căi ferate și porturi.

Mișcările recente ale Chinei în teritoriile NATO sau în apropierea acestora au atras atenția Statelor Unite ale Americii. Oficialii americani din U.S. European Command HQ din Stuttgart și-au exprimat îngrijorarea față de achiziția de către China a unor părți din numeroase porturi europene și față de ambițiile arctice chineze din Polar Silk Road.

Este de urmărit Serbia, o țară europeană care ar putea paria bine pe dezvoltarea pe față a relațiilor cu Rusia și China.

Dar, să ne întoarcem la Pterodactil…

Pterodactyl-1 este o dronă UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) care arată foarte asemănător cu dronele americane MQ-9 Reaper și MQ-1 Predator. Chinezoaica poate îndeplini misiuni de recunoaștere, poate descoperi ținte atât ziua cât și noaptea, putând angaja țintele cu bombe ghidate laser și rachete.

Analistul militar Miroslav Lazanski a declarat pentru o televiziune din Belgrad:

“The Chinese have very good pilot-less aircraft, probably second only to the United States. They obviously copied some American systems (but) Chinese drones are very effective and very cheap.”

Lazanski a fost suficient de clar. Suntem de acord cu el, nu?

Dronele Pterodactyl-1 (cunoscute în China ca Wing Loong) au fost comandate sau sunt în serviciul mai multor țări din Asia și Africa, precum Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Pakistan, Indonezia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Uzbekistan și Egipt.

Pterodactyl-1 au fost utilizate în misiuni de lovire împotriva teroriștilor din gruparea Statul Islamic în Libia și Peninsula Sinai, iar o astfel de dronă a fost doborâtă recent deasupra Yemenului de către rebelii Houthi.

Iulian Iamandi

13 Comments

 • Totusi, Ro, asa cum e ea, si-a luat Patriot, HIMARS, P5, Spike, F16 and so on

  Oare cat timp le-ar luat Patriot-urilor, HAWK-urilor, F16-urilor romanesti sa dea de pamant cu ’29-urile, Orao-urile si wtf-urilor astora chinezesti

  Legat de perioada interbelica, atat putea sa dea tara aia, aloca deja o treime din buget pentru armata

  Ceea ce ar echivala astazi cu un buget de 10% din PIB pt MApN

  • Da, dar prea tarziu si treimea. Cum si acum ar putea fi prea tarziu pentru 10 procente din PIB avand in vedere listele de asteptari, capabilitatile (mai) reduse de productie, complicatiile cu subcontractantii, etc.

  • Pai hai sa le luam asa: Hawk-ul nu il vad prea bine ca sistem SAM contra MIG 29, niciodata nu a fost un sistem WOW si asa cum este “modernizat” de Romania nu prea e bucurie pentru noi.
   Patriot-ul clar poate sa dea jos un MIG 29 dar problema este de amplasarea rachetelor sol -aer care probabil vor sta pe granita de est.
   Ce ramane este F 16 MLU care mai au si cateva AIM 120 AMRAAM si care vor avea numarul crescut la 17 incurand deci aici la BVR exista superioritate care insa poate sa dispara odata ce MIG 29 ajunge in raza WVR unde F 16 MLU si MIG 29 au sanse egale daca nu chiar MIG 29 are un usor avantaj – si poti spune ca tine de pilot.
   Aici este singurul punct in care noi putem spune ca zburam mai mult si suntem mai bine pregatiti (oare chiar zburam destul cele 12 MLU-uri?)
   Cu privire la UCAV-urile chinezesti astea da sunt mai simplu de dat jos odata descoperite dar s-ar putea sa nu le descoperi la timp ca de-obicei zboara mai jos si mai lent si pot asigura factorul surpriza.

   • “Hawk-ul nu il vad prea bine ca sistem SAM contra MIG 29”. Nu stiu de unde ai tras aceasta concluzie, probabil ai poligon in spatele casei si testezi diferite sisteme.
    Serbia este o tara cu mai putin de sapte milioane de locuitori si cu un venit de aproape patru ori mai mai mic decat Romania. Imi amintesc faptul ca a fost nevoie de o donatie de piese de schimb din partea Rusiei ca MiG29 sa poata relua zborurile.
    Au cumparat drone chinezesti, pentru ca atata pot. Cred ca si chinezii au dat o reducere zdravana ca sa se laude ca vand arme in Europa.
    Prin urmare, nu cred ca ete cazul sa comparam cele doua tari.
    Sunt curios ce tip de drone au atacat Arabia Saudita.

    • @ Mugur – Hawk-ul nostru pe care cica il avem operationalizat este departe de varianta Hawk XXI reala, upgrade-ul s-a facut cu firrmele lui Ghita care au facut si cardul de sanatate, sper c anu este nevoie sa povestim cum merge cardul de sanatate si sper ca la MApN este cineva mai responsabil care sa fi facut receptia la acea modernizare.
     Apoi Hawk-ul este cam contemporan cu SA 6 -le este drept Hawk-ul are cale de upgrade dar noi nu prea am folosit-o. Hawk-ul ne place sau nu ne place este un sistem ” legacy” care atata timp cat nu este legat la Patriot nu va face fata SEAD-ului modern.
     La fel nu cred ca este cazul sa calculam doar capacitatea Serbiei de a lupta singuri contra Romaniei, ca in general noi si ei avem relatii bune dar nu poat sa nu ma gandesc ca cineva ii doteaza sa fie la linia de plutire si ca la un moment dat acele MIG 29 le pot zbura unii mult mai profesionisti si cu mai multe ore de zbor din estul Europei de langa Urali.
     Au cumparat drone Chinezesti ca noi nu am cumparat nimic decat niste PDF-uri asa ca noi suntem in avantaj ca o frecam cu corvetele si rachetele de coasta de vreo 5-6 ani deja….hai sa dormim bine, somn usor….

     • @Marius Eugen Fechea
      In primul rand povestea cu corvetele este din 2006, cand ar fi trebuit sa inceapa constructia la Mangalia a patru corvete si a patru vanatoare de mine.
      Articolul de fata se refera doar la vanzarile de arme ale Chinei in Serbia , prin urmare am respectat tematica si nu am batut campii despre ipoteza unei aliante militare ruso- sarbe. Discrepantele dintre Romania si Serbia la nivel economic, politic, geografic, militar si demografic sunt prea mari, iar compararea celor doua tari nu mi se pare relevanta.
      Cat despre poveste cu “hai sa dormim bine, somn usor….”, deh, dormim toti, stai tu de veghe, dar vezi sa nu a dormi in in post.

      • @ Mugur – cele 2 tari vrei nu vrei sunt vecine si “prietene” unii insa sub influenta Est si altii sub influenta vest. Serbia isi cumpara drone chinezesti, Romania is cumapra – nimic doar PDF-uri.
       In 2006 cand s-a scornit despre corvete era clar ca nu este nicicum randul marinei, prin 2009 a venit criza prioritate era oricum la acel moment politia aeriana, si in 2012 Roamnia a mai bagat o fisa si am ales sa mai asteptam o leaca. In concluzie corvetele nu se puteau cumpara pana nu se facea ceva la capitolul aviatie – pana la urma s-a facut prin achizitia de F 16 MLU, bune /rele acum nu mai conteaza sunt ale noastre totusi nu pot sa nu remarc lipsa de viziune si carpeala la nivel de MApN si factori de decizie din CSAT.
       Abia dupa F 16 MLU se putea vorbi cu adevarat de corvete de aceea am pus acel orizont de timp.
       Daca tu crezi ca discrepantele la nivel economic si militar sunt asa uriase intre noi si Serbia la fel Arabia Saudita ar trebui sa mature pe jos cu toti rebelii din Yemen si cu toate astea realitatea din teren dovedeste contrariul, la fel cu Turcia si interentia in Siria si gafele aferente.
       Doar economia mai buna nu iti garanteaza o armata bine pregatita.
       Sa te culci pe lauri ca unii cumpara chinezarii si oricum suntem noi superiori e treaba nasaoala si la un moment dat se intoarce impotriva ta.
       Atat am vrut sa spun. Nu eu am facut off topic-ul ci Victor care era foarte sigur ca suntem superiori la toate capitolele.
       Lui i-am scris ca nu suntem asa departe de Serbia si sa nu uitam factorul surpriza sa nu uitam ca razboiul din Golf ala din 91 a fost deschis de AH 64 Apache care au reusit perfect sa distruga instalatiile radar dupa care pe culoarul creat au intreat grosul trupelor coalitiei anti Saddam.

       • @Marius Eugen Fechea- nu stiu cum era clar pentru tine in 2006 ca nu va fi demarat programul de constructie al corvetelor si al vanatoarelor de mine. Puteai sa-ti faci o pomana si sa-i suni pe cei de la Lurssen sa nu bage banii aiurea la SNMM si sa mai piarda si timpul.
        Victor are dreptate in privinta Serbiei. La ceea ce a spus el mai adaug si lipsa de talent a politicienilor sarbi care au reusit sa piarda teritorii traditional/majoritar sarbesti.
        “Nu suntem atat de departe de Serbia”… o alta ineptie; “factorul surpriza” este mai degraba pentru tine: arunca o privire pe harta- Muntenegru, Albania, Croatia, Bulgaria, Ungaria sunt membre NATO. Serbia este o tara izolata economic si militar. Doreste sa intre in UE in 2025, vom vedea (poate pentru tine este deja clar).
        Pana atunci cumpara chinezarii. Imi amintesc de vedetele yugoslave din clasa Končar din anii ’70 cu propulsie MAN/ RR (PROIECTATE SI CONSTRUITE IN YUGOSLAVIA-alea arme nu niste amarate de drone), tancurile T84 (tot autohtone) etc. Intre fosta armata a RSFY si cea sarba este o difernta uriasa. Sunt convins ca sarbii o resimt si nu sar in sus de bucurie.

        • @ Mugur fa un exercitiu de imaginatie – NATO asa cum il stim azi s-ar putea la un moment dat sa dispara – pentru ca tratatele sunt valabile in momentul semnarii iar apoi sunt la jocul istoriei.
         Daca USA este ocupata cu China Europa se va coagula mai greu, Ungaria a luat-o pe calea centrifuga dar deocamdata ii convine asa intre doua luntrii.
         Mai fa un exectitiu de imaginatie – cat de bine s-ar descurca Romania in cazul unui atac la saturatie cum a fost cazul in Serbia (Kosovo) si atunci vedem cat de bine stam real nu la modul ca pfui ce buni suntem noi.
         Deocamdata HIMARS-ul si Patriot-ul nu sunt operationale niste luni bune asa cum nici la ei dronele chinezesti nu sunt operationale.
         Serbia a pierdut multa capaitate industriala odata cu plecarea Croatiei din Yugosalvia dar noi nu am avut niciun razboi si cu toate astea am reusit perfomanta ca sa ajungem sa importam pulberi de la vecinii nostri sarbi….deci avem clar viziune, CSAT deosebit, conducere din partea piloticului perfecta etc. Ura!
         Fie ca tine eu sunt mai critic si realist, fiecare poate sa vada ceea ce doreste din toate astea.

         • ” cat de bine s-ar descurca Romania in cazul unui atac la saturatie cum a fost cazul in Serbia (Kosovo)”- principala datorie a clasei politice este aceea de a nu pune propria tara intr-o situatie imposibila din punct de vedere politic si militar. Nu consider nici pe departe ca politicienii romani sunt extraordinari, spun doar ca nu ating nivelul de stupiditate a celor sarbi.
          Asa cum am scris mai sus, consider comparatia Serbia-Romania irelevanta, iar cei care insista sa le puna pe acelasi plan sufera de defetism.
          “Eu sunt mai realist” – pe bune!? ai ajuns singur la aceasta concluzie? pentru tine totul este clar, ca de obicei. Exista o expresie in limba romana potrivită in cazul tău: “lauda-ma gură!”

          • Nu cred ca politicienii sârbi pot fi mai stupizi decât proasta neamului și mutul din Co(tro)ceni! Si alți neofanarioți Unionisti care Strică România! Vai de capul românilor! Sunt exact aceleași vremuri ca în ’30!

  • În anii 1930, România putea sa de-a mult mai mult pentru înzestrarea dar și instruirea armatei însă regele Carol II și camarila lui, au preferat sa delapideze banul public destinat armatei, în folosul lor personal. Din aceasta cauza, a fost cumpărată tehnica de lupta deja uzata moral, la suprapreț, în schimbul unor comisioane foarte grase pt Carol II și camarila sa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: