Airbus Helicopters H145M

Serbia a anuntat joi intentia de a achizitiona noua elicoptere usoare de tipul H145M. Achizitia se incadreaza in trendul general de intarire a capacitatilor de aparare fiind parte a unui program mai amplu de modernizare a armatei sarbe ce cuprinde, printre altele achizitii de echipament de fabricatie ruseasca.

Fara a specifica pretul sau calendarul de livrari, Ministerul Apararii a emis un comunicat prin care anunta ca contractul cu Airbus Helicopters vizeaza achizitia a 9 elicoptere usoare H145M, impreuna cu piese de schimb si uneltele necesare intretinerii, elicopterele urmand a fi folosite atat de armata cat si de politie.

Bugetul apararii al Serbiei e fixat la 61 miliarde dinari (aproximativ 494 milioane de euro), in jur de 1.4% din PIB. Afacerea implica de asemenea si transferul tehnologiilor de mentenanta, precum si instruirea pilotilor si tehnicilor.

“In urma acestei achizitii Fortele Aeriene precum si Unitatea de Elicoptere a Ministerului de Interne vor fi echipate cu cea mai noua generatie de elicoptere”, spunea comunicatul.

Pe 15 Decembrie, Premierul Aleksandar Vucic declara ca, pe langa cele 9 elicoptere H145M ce fac obiectul achizitiei, alte 4 ar mai putea fi primite ca donatie. Tot luna aceasta Rusia a anuntat ca va dona Serbiei 6 avioane de lupta MiG-29, cu conditia ca Belgradul sa plateasca revitalizarea lor. In Iunie, sarbii au cumparat doua elicoptere Mi-17 contra sumei de 25 milioane de euro.

Revenind la achizitia elicopterelor H145M: 6 vor ajunge in inventarul Fortelor Aeriene, restul de trei urmand a fi operate de unitatea de elicoptere a Ministerului de Interne.

Pe langa achizitia celor 9 elicoptere Airbus, contractul se refera si la un pachet logistic initial (piese de schimb, unelte si documentatie tehnica). De asemenea Airbus va transfera tehnologia de reparatie pentru cele noua elicoptere achizitionate. Institutul de Aviatie Moma Stanojlović, va primi echipamentele, instruirea si certificarile necesare pentru mentenanta elicopterelor Gazelle aflate in dotarea Serbiei, urmand a fi inclus in reteaua de parteneri Airbus Helicopters certificati sa execute reparatii ale aeronavelor cu aripa rotativa proiectate si fabricate de gigantul european.

Via:
Reuters

Marius Constantin