Artist impression: F-15 cu KEPD 350 acrosate (via Boeing)

Artist impression: F-15 cu KEPD 350 acrosate (via Boeing)

Presa Sud-Coreeana anunta via Air&Cosmos intentia Coreei de Sud de a achizitiona rachete de croaziera Taurus pentru flota de avioane F 15K de vanatoare bombardament.

Afacerea se pare ca va fi semnata in luna urmatoare in dauna propuneri americane AGM-158 JASSM.

Deocamdata numarul de rachete de croaziera avut in vedere de catre Coreea de Sud este incert aceste date fiind clasificate.

Joint venture-ul – Taurus System GMBH a facut déjà primele declaratii oficiale: “We are pleased to have won South Korea as customer for Taurus KEPD 350 and are proud to have earned the government’s trust with this state-of-the art and technologically convincing product” – Christoffer Drevstad, vice presidentele of Taurus Systems.

Taurus KEPD are avantajul de a putea utilza 3 sisteme distinct de navigatie GPS, imagini din satelit si urmarirea in timp real a terenului fiind din acest motiv greu de bruitat cu dispozitivele de razboi electronic.

Raza de actiune a rachetei de croaziera si capacitatea de penterare o fac una dintre cele mai buna optiuni atunci cand trebuie ca sa distrugi tinte puternic aparate antiaerian.

Racheta Taurus KEPD este déjà in dotarea Aviatiilor de vanatoare ale Spaniei pe EF 18 si Germaniei pe Tornado IDS si este in curs de testare / integrare pe alte platforme de generatia 4++; 4.5 Typhoon si Gripen E/F.

The Coreea Times afirma ca: “If launched above the central city of Daejeon, where the headquarters of three military branches are located, they can hit an underground bunker in the North Korean capital of Pyongyang”

In acest moment Coreea de Sud detine rachete de croaziera de provenienta americana de tipul Slam-ER o versiune puternic modificata a AGM Harpoon (Standoff Land Attack Missile Expanded Response) intr-un numar de 40 de exemplare.

Este interesanta bascularea Coreei de Sud spre diversificarea furnizorilor de armament in conditiile in care pana acum 5 ani era fief-ul fabricantilor americani.

Sa fie inflamarea problemelor dintre China si Japonia de vina?

 

Sursa:
Air et Cosmos

– Marius-Eugen Fenchea –