Haideți să fim realiști, v-am mințit în titlu. Bunătățile enumerate p-acolo nu sunt pentru Ucraina, sunt contra Rusiei.

Acum vreo trei sute de zile, ba chiar de acum niște ani, s-a început cu non-letale, instruire, consiliere, informare, totul contra Rusiei.

Unii dintre noi toți  – de pe planeta în care ne omorâm prin tradiție cu drag – s-au entuziasmat mai mult, alții mai puțin dar tot s-au entuziasmat, pe unii i-a durut la cric și cei rămași mai la coadă au aprins candela sub icoana cu secerea și ciocanul, că deh, poate or reveni vremurile alea bune.

Multora, majorității, le-a scăpat realul: nu e bre cu Slava Ucraina, este doar un stăvilar în contra Rusiei.

Și e mondial, pe bune.

Au trecut trei sute și ceva de zile. Cei care țin socoteala ar zice că s-au rupt 315 pagini din calendar.

Cu pași timizi la început și tot timpul cu pseudo-temerea de escaladare, Ucraina a fost sprijinită într-un proxy war. Iar cum sorții de izbândă nu erau cum trebuie, s-a acordat un sprijin din ce în ce mai puternic.

Dar n-a fost de ajuns.

Rusia nu a dat înapoi spre pace, dimpotrivă războiul se poate întinde câââât resursele imense ale Moscovei. Iar Ucraina nu poate rezista fără spijin, Ucraina nu poate face față unui război lung, de uzură, chiar și cu nivelul de sprijinire de până acum.

Așa că Occidentul a decis să ofere un sprijin mai puternic decât ceea ce până acum era considerat puternic (autotunuri grele, sisteme de artilerie și rachete).

2023 debutează cu trimiterea în sprijinul Ucrainei a unor cantități mari de muniții și arme, dar mai ales cu trimiterea de blindate grele de luptă.

Și totuși, Occidentul nu trimite chiar… tancuri. Momentan.

În mod normal, adică dacă n-ar fi fost războiul de invazie asupra Ucrainei rușii ar fi zâmbit privind la AMX-10. Și la Marder și la Bradley. Magnificele lor tancuri, în credința ante invazie, ar fi râs prin 125 de milimetri de blindatele astea.

La fel și rachetele lor de croazieră de Patriot-uri.

Numai că nu e chiar așa, ca în prezentări Power Point și trasul în poligon.

Iulian Iamandi