Armata Romana Fortele Terestre

Semnarea scrisorii de oferta si acceptare pentru achizitionarea primelor trei sisteme de rachete HIMARS

În prezența secretarului de stat Mircea Dușa și a șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la sediul Ministerului Apărării Naționale a fost finalizată luni, 26 februarie, procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS.

Oshkosh M1089 FMTV HIMARS

Oshkosh M1089 FMTV HIMARS

Programul de achiziție se derulează conform aprobării Parlamentului României, în cadrul unui contract de stat  atribuit de Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Legea nr 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptată, miercuri 21 februarie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și promulgată de Președintele României vineri, 23 februarie.

Achiziția sistemelor de rachete „HIMARS” constituie pentru România un interes esenţial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilităţii se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, fiind utilizat, printre alții, de Forțele Terestre și de Corpul de Infanterie Marină ale SUA.

România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. Prin dotarea cu sistemul HIMARS, Forţele Terestre Române vor dispune, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicată, credibil, flexibil şi eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României sau aliaților şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.

Biroul de Presă

10 Comments

 • Cat am cumparat noi, este foarte putin, fata de nevoile reale ale armatei noastre.Probabil ca am avea nevoie de cel putin inca 200 asemenea lansatoare.

 • Sa vedem ce mai apare anul acesta pe DSCA. Cred ca se opresc pentru a licita pentru marina.
  Poate luam Gowind si incepem treaba si cu MICA.

 • Ma bucur sa vad asta și ma mai bucur ca grupul Fincantieri a trimis o scrisoare guvernului ptr a prelua portul Mangalia, sa i punem pe olandezi cu botul pe labe

 • Poate ma lamureste si pe mine cineva despre cate sisteme se vorbeste pt ca in presa a aparut informatia ca se doreste echiparea cu 3 sisteme, respectiv 54 lansatoare.
  54 lansatoare inseamna 9 auto cu cate 6 lansatoare (9*6=54)?
  Un sistem reprezinta 1 buc radar+ 1 buc camion aprovizionare+1 buc statie dirijare+3 auto a cate 6 lansatoare fiecare?

  • Este vorba de 54 de lansatoare, adica 3 divizioane x 18 lansatoare, feelingul meu este ca in viitor va exista o Brigada “LAROM” compusa din 3 divizioane x 18 lansatoare LAROM + 1 divizion x 18 obuziere senilate 155 mm si o Brigada “HIMARS” compusa din 3 divizioane x 18 lansatoare HIMARS + 1 divizion x 18 obuziere autopropulsate pe senile 155 mm.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: