Armata Romana

Secretarul de stat Nicolae Nasta la reuniunile de la Bruxelles

Secretarul de Stat pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale,  Nicolae Nasta, a participat, în zilele de 13 și 14 mai, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) și la lucrările Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) de la Bruxelles.

Secretarul de stat Nicolae Nasta

Secretarul de stat Nicolae Nasta

În cadrul sesiunii comune a miniștrilor Afacerilor Externe și Apărării din UE cu reprezentanți ai statelor membre ale grupului G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger și Chad), Nicolae Nasta a subliniat sprijinul oferit de România prin participarea la misiunile ONU UE, programele de reconstrucție și stabilizare dedicată acestei regiuni și, începând cu luna noiembrie 2019, contribuția țării noastre la misiunea MINUSMA din Mali.

La marja reuniunii CAE, cele 21 de state membre au semnat, împreună cu Agenția Europeană pentru Apărare, Acordul “Optimizarea permisei de circulație transfrontalieră în Europa” , privind optimizarea procedurilor de obținere a aprobărilor de trecere a frontierei în Europa, care va facilita acordarea permisiuni transfrontaliere militare, în domeniul aerian și terestru.

Scopul semnării acestui acord este ca, până în 2020, statele membre să-și armonizeze diferitele reglementări naționale, procedurile și termenele de obținere a aprobărilor de trecere a frontierei. Programul implementează o parte importantă a “Planului de acțiune privind mobilitatea militară”, care a fost prezentat de către Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, în Comisia Parlamentului European și Consiliului, în luna martie a anului 2018.

La invitația Înaltului Reprezentant, miniștrii apărării s-au reunit la un dejun de lucru și au abordat teme legate de cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO, în special în domeniul combaterii hibridului și stadiului acțiunilor comune ale celor două organizații desfășurate în baza Declarației comune UE – NATO a fost adoptată în iulie 2018.

Un alt subiect de pe agendă a fost evoluția procesului Cooperării Structurale Permanente (PESCO) și au fost abordate și alte teme de interes, cum ar fi investițiile în domeniul protecției și importanța proiectelor colaborative.

        Biroul de presă

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: