Nava Scoala Mircea in seara de dinaintea Zilei Marinei

Nava Scoala Mircea in seara de dinaintea Zilei Marinei

In seara de dinaintea Zilei Marinei, navele militare se odihneau cuminti la ancora in dispozitiv. Luminate si cu motoarele auxiliare torcand relaxat, trezeau in fiecare trecator de pe faleza visurile copilariei.

Cati dintre noi si-au dorit sa se faca marinari si sa cutreiere marile si oceanele lumii? Oricand il vedem pe Mircea, visam, nu? Pe vergi, la timona, pe punte, udati de valuri sau pe mare oglinda… precum in cartile copilariei, suntem viteji aidoma capitanului Blood?

Si asa, privind peisajul de vis, s-au declansat intrebarile… Oare cum o fi acolo, la bord? Dorm oare marinarii din echipaje? Sunt oare nelinistiti din cauza emotiilor date de evenimentul ce avea sa se desfasoare in dimineata urmatoare?

Nava Amiral a Marinei Romaniei, Fregata 111 Marasesti

Nava Amiral a Marinei Romaniei, Fregata 111 Marasesti

Mandra si puternica fregata Marasesti zumzaia din auxiliare.

Frumoasa, emanand putere prin tot ceea ce este, un sistem de sisteme de lupta, cu turele, rachete nava-nava, torpile si mai ales cu oamenii de dincolo de otel si masini, acei oameni oricand gata, tot timpul pregatiti, in orice moment constienti ca trebuie sa infrunte valurile dar si pericolele care ar ameninta fruntariile de apa ale Patriei.

Peisaj de vis, incarcat de putere.

 

– Iulian Iamandi & Bogdan Movileanu –