F-16

F-16

Campionii sahului la nivel geopolitic au mai bifat, fiecare, cateva mutari.

300 de militari insotind 12 aeronave multirol F-16 C/D si-au parasit baza de la Aviano, Italia cu destnatia Lask, Polonia, dislocarea urmand a fi finalizata pana la sfarsitul acestei saptamani. Evident, toata harababura nu are nici in clin, nici in maneca cu agitatia din Crimeea, totul incadrandu-se, in linii mari intr-un proces de rotatie a aeronavelor USAFE prin toata Europa, proces inceput in 2012. Acum a venit randul ca 12 din cele 22 F-16 C/D apartinand 555th Fighter Squadron, dislocata pe Avano, sa faca mutarea catre tinuturi mai… (ne)linistite.

“It’s consistent with the enduring partnership between the U.S. and Poland. Augmenting this aviation detachment was a deliberate choice to demonstrate to our allies that U.S. commitments to our collective defense responsibilities are credible and remain in force. The work we’re doing with Poland does just that,” a declarat Col. Steven Warren, in cadrul unei coonferinte de presa la Pentagon.

De cealalta parte a tablei de sah, un alt pion, Belarusul, a cerut marti ajutorul fratelui mai mare, considerandu-se in mod clar amenintat de roiurile de avioane ale NATO in curs de concentrare de cealalta parte a granitei, in Polonia. Astfel, intr-o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus, Presedintele Alexander Lukashenko a declarat: “There is in fact an escalation of the situation near our borders… We will respond to it appropriately”. Drept pentru care s-a cerut suplimentarea celor 4 avioane Su-27 ale VVS dislocate pe aerodromul Baranovichi, urmarindu-se, potrivit RIA Novosti cresterea numarului de zburatoare rusesti la 12-15 bucati.

Zis si facut, ieri pe Babruysk au ajuns inca 6 avioane de suprematie aeriana Su-27, insotite de 3 avioane de transport si personalul aferent.

In urma inceperii misiunilor de supraveghere executate de aeronave AWACS apartinand NATO deasupra Romaniei si Poloniei, rusii au dislocat in Crimeea cele mai noi sisteme mobile de contramasuri electronice pe care le au la dispozitie.astfel, sisteme Tigr-M  REI PP Leer-2 au fost transportate in Crimeea cu feribotul peste stramtoarea Kerci inca de luni, 11 Martie.

– Marius Constantin –