Haideti sa incepem saptamana cu ceva invidie fata de suedezi – si nu-i vorba de Gripen.
Marina Suediei a realizat faza de acceptare finala pentru sistemele de lupta anti-submarin SDL-SS (Sensor Data Link – Surface Segment) doi si trei.
Programul, demarat in anul 2010, va culmina cu furnizarea si acceptarea celor cinci sisteme SDL-SS pe care Suedia le-a comandat pentru imbunatatirea capabilitatilor de lupta anti-submarin ale corvetelor claei Visby.
SDL-SS este parte a unui sistem Sensor Data Link (SDL) si defineste o noua solutie operationala de lupta ani-submarin in coordonarea a doua platforme, una dintre ele instalata pe o platforma de inaltime (SDL-AS) reprezentata de aeronave cu echipaj sau UAV-uri, iar cealalta (SDL-SS) la bordul unei platforme navale – corvete apartinand clasei Visby.
Sistemul SDL permite navelor de lupta cu tonaj mic (500 pana la 2000 de tone) sa participe activ in cadrul misiunilor de lupta anti-submarin, cu avantaje operationale date de viteza si manevrabilitatea acestora.
Pe de alta parte, sistemul SDL colaboreaza in NCW (Network Centric Warfare) implementand diferite moduri de comunicatii:
– Line Of Sight (LOS), cu schimbul de informatii tactice si de intelligence cu o platforma de suprafata SDL-SS (Surface-To-Surface communication – S2S mode) sau cu o platforma aflata la distanta SDL-AS (Surface-To-Air communication – S2A mode);
– Satellite (Surface-To-Satellite communication – SATCOM mode), pentru schimbul de informatii tactice si de intelligence cu platforme aflate la distanta mare (beyond Line of Sight).
Sistemul SDL-SS este completat cu sistemul Airborne Segment Sensor Data Link (SDL-AS), sistem cu care sunt echipate inca din anul 2008 elicopterele HKP-15 (Agusta 109) si corvetele Visby.
In consecinta, Marina Suediei dispune de un sistem SDL complet.
“It is a privilege to be part of a ship so advanced as the Visby Corvette. Thanks to the SDL system, FM is at the forefront of anti-submarine warfare (ASW)”
A declarat managerul de program.
Dincolo de text, sa vedem cum functioneaza treaba asta:
– Iulian Iamandi –
Bun…si acum urmeaza componenta de lupta impotriva tintelor aeriene care inca lipseste la Visby…in vreo 3 ani cred ca o sa avem un sistem complte nou si revolutionar….
Umkhonto – era candidata principala spre a dotata clasa Visby acum se pare ca si CAMM a intrat in joc beneficiind de dezvlotarea alaturi de Royal Navy….ramane de vazut ce se va mai intampla.
Bravo lor ca stiu sa isi prioritizeze investiile in aparare.