Generalul maior Nicolae Ciuca preia Drapelul de lupta si comanda Fortelor Terestre

Generalul maior Nicolae Ciuca preia Drapelul de lupta si comanda Fortelor Terestre

Pe generalul Ciuca il stiu chiar si cei care nu il cunosc.

Atat am avut de spus. Iata insa vorbele cuiva mai in tema:

“Nicolae Ciucă este originar din Dolj, ca ofiţer participând la misiuni specifice încredinţate unor subunităţi ale armatei naţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan si Irak. 

El a comandat celebrul Batalion “Scorpionii Roşii”, recunoscut de americani ca fiind surprinzător de adaptabil imprevizibilului din teatrul de război.

A fost decorat, până acum, cu Ordinul Naţional “Pentru Merit”, în Grad de Cavaler, Semnul Onorific in Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de onoare a Armatei Romaniei şi Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Terestre.

Am avut şansa de a îl întâlni pe distinsul camarad atât pe tărâm afgan, cât şi în deşertul irakian. 

Este unul dintre comandanţii care înainte de a da un ordin privind executarea unei noi misiuni în teatrul de operaţiuni militare, alături de aliaţi sau pe cont propriu, obişnuia să invite pe tinerii ofiţeri să îi ofere varianta lor de acţiune. 

Motivul? “Ei cunosc mai bine terenul şi localnicii.” 

Dar, după cum m-am convins aveau şi dexteritatea de a anticipa posibile pericole pe itinerarul de deplasare. 

De regulă, Nicolae Ciucă după ce îi asculta pe junii săi camarazi spunea scurt:”Aşa vom face. Cum aţi propus.”

Am participat ulterior la o deplasare în deşert, cu transportoarele blindate, în care acest comandant a fost informat că ultimul echipaj avea probleme tehnice şi s-a oprit. A comunicat cu tabăra unde se afla batalionul din subordinea sa, luând măsura de a asigura întoarcerea acestuia, în siguranţă, în campusul aliat, cu tot cu blindatul gripat, fără nicio altă surpriză. 

Relaxat în relaţiile cu subordonaţii, fiind promotor al convingerii “Respectă-ţi camaradul!”, Nicolae Ciucă a reuşit să imprime un stil propriu, în care ordinele nu erau decât expresii pasagere ale unor acţiuni viitoare comune.

Când scriu aceste rânduri, generalul este în drum spre Bucureşti.

Un loc în care este aşteptat cu speranţa unor mutaţii practice, profesioniste, la nivelul conducerii celei mai numeroase categorii de forţe armate din România.

Una căreia îi vine rândul să aibă, în viitorul deloc îndepărtat, un general experimentat la conducerea Statului Major General, după ce acesta a fost condus anterior de un amiral, din Forţele Navale, iar acum de un general de aviaţie.

Sursa: Adevarul

Foto: Catalin Ovreiu

– Iulian Iamandi –