Geopolitica

Schimbam macazul pe Razboaie Regionale?

Harta Mali

Harta Mali

Mă uitam la harta cu Mali şi vecinii şi nu m-a mulţumit întinderea gândurilor, aşa că am desfăşurat în minte harta şi apoi am zis mulţumit că, într-un fel sau altul, cam tot nordul Africii e fierbinte, frige sau chiar arde.

Da, şi în Asia e rău, dar acolo e treaba americanilor întinsă din Orientul Mijlociu până în Japonia şi dincolo, hăt în Australia. De ce zic asta? Păi, nu cumva vedem în Africa o predare de ştafetă între SUA şi Franţa? Că tot mută SUA scwerpunktele înspre şi în Pacific…

Şi dacă ne extirpăm din Afganistan, nu cumva o facem pentru că suntem forţaţi să acoperim alte regiuni – cele pe unde cei universal/generic numiţi “terorişti” şi-au mutat focurile de tabără şi cele de pârjolit?

Adică, mai pe directe spus, nu cumva avem de-a face şi vom avea de-a face cu războaie regionale?

 

– Iulian Iamandi –

 

14 Comments

 • Iulian, mi se pare mie sau ai inceput sa speri la Rafale ? 🙂
  Greu de crezut … Dar nici de “portugheze” nu se mai aude nimic. Poate face George Visan un “update” 🙂

  • Nu am cum sa sper la Rafale. Rafale e nedorit si linie trasa. Nu am reusit pana acum sa aflu daca vreun pilot roman a zburat pe Rafale si mi s-a infirmat banuiala ca pe acest avion ar fi zburat Kiru.

   Rafale a revenit in stiri din cauza plimbarii lui Hollande in UAE, a conflictului din Mali si a posibilei majorari/accesarea optiunii de avioane Rafale suplimentare de catre India.

   De placut, imi place Rafale de cand era prototip si apareau articole despre el prin reviste. Daca nu ma inseala memoria, prima data l-am vazut intr-un Modelism prin ’87-’88.

 • Africa…. daca se extinde si in jos, i-a luat dracu pe astia de se baga in loc sa ii lase sa se taie intre ei.

 • Hai cu interventia, hai cu bagatul in zeama! Discutie azi la Previziunile Zilei:

  “Iosub: Sunt bani? (pentru implicarea Romaniei in Mali). Bugetul nu permite asta…
  Nils Shteker: Exista bani intotdeauna cand vorbim de actiuni militare pentru salvgardarea natiunii, pentru siguranta nationala…”

  Interesant. Deci nu sunt bani pentru dotari dar sunt bani intotdeauna pentru salvgardarea natiunii la dracu in praznic.

  • Acarul Shteker le stie pe toate!

   Oricum, credeti ca Romania va trimite in Mali ceva mai mult decat o echipa Operational Mentor Liaison Team?

   • Da, e mare “analist” specialist in ametirea celor care nu sunt la curent cu ce se intampla de fapt.

    De exemplu in aceeasi emisiune vorbea de pericolul extinderii Fratiei Musulmane si zicea ca toata Primavara Araba e de fapt o capcana coordonata de Al Qaeda in care sarmanele guverne occidentale cad. Si zicea “avem Fratia Musulmana in Egipt, in Libia, in Algeria, vedem ca Siria nu reuseste sa-si termine probleme cu Asad…”. Interesant. De ce nu a spus ca in Siria Assad lupta de fapt impotriva Fratiei Musulmane. Pai cum sa spuna asa ceva ca nu se potriveste cu scenariu…

    In aceeasi emisiune Shteker prezenta un alt scenariu SF in care trupele NATO imping fortele Al Qaeda/islamiste din Afganistan tocmai in Nordul Africii unde acum trebuie intervenit impotriva lor.

    Eu cred ca Romania isi va pune la lucru Spartanele cu care sa transporte trupele tarilor africane care vor participa cu forte.

  • Are sa vina si interventia. N-ai vazut ca toti, si presedintele si contrasii sunt pro trimiterea de ceva romanesc pe acolo?

   E foarte clar ca ROmania isi plateste imaginea si pozitia in exclusivitate prin militarii trimisi in teatrele de operatii deschise de baietii mai mari din alianta(e).

 • Fratii Islamisti ar putea rasturna “pacea” din continentul Africa si am putea avea un conflict ‘de duminica’ in zeci de tari. Cine ar putea linisti apele in cazul asta?

  • Doar fratii islamisti? Ia uite, alta fapta africana! De azi:

   In Eritrea, there was an attempt of a military coup

   Group of Eritrean troops January 21 tried by force to seize power in the country, according to Radio France International, citing data from the sources in the country.

   According to this information, the soldiers seized the local radio and television, shortly after which all broadcasts be stopped. Prior to the completion of the television broadcast only one message: the country is declared a political amnesty and resumes operation of the 1997 Constitution.

   What happens in the Eritrean capital – Asmara – now, is not known. From there comes the fragmentary and contradictory data, test that is impossible.

   Since 1993, the Government of Eritrea’s military junta, which consists mostly veterans of the war for independence from Ethiopia. Under their rule the country participated in a number of conflicts with neighboring countries, has become one of the poorest and least free countries.

   Lenta

 • tot intr-un fel de populism ca da bine la tv se traduce asta si nu o analiza a starii de fapt. pt ca nato prin reprezentantul sau Rasmussen, declara altceva: “NATO nu poate avea un rol in Mali si ca NATO nu pate deveni un politist al lumii”
  deci hai sa ne legam la cap. iar analistii gen radu tudor sau schnecker nu fac decit sa isi flexeze muschii cu argumentatii uluitoare pentru a acoperii confuzia existenta a amicilor din ministerul de externe.

 • Sincer as prefera ca banii pe care ii baga ai nostri in interventii unde si-a incarcat Dracu in cocie pruncii sa ii bagam in dotarea obositelor dar inca vii MIG 21 LanceR C cu rachete Derby. S-ar tot lua vreo 24 de bucati probabil – stiu multi o sa imi sara in cap ca nu sunt destule etc. Aceste rachete reprezinta o investitie in minus la achizitia de avioane multirol oricare ar fi ele si in plus ar da alta siguranta pilotilor intr-o misiune de lupta.

 • Nu e chiar asa predarea de stafetà SUA vs. Franta.

  Istoria este mult mai complicatà.

  Franta este “la ea acasà” în vestul si centrul Africii. E ceea ce se numeste Franceafrique, pe care cei ultimi doi presedinti francezi declarà cà a încetat, dar ea revine pe portita din dos.
  Trebuie stiut cà Franta are acorduri militare cu mai multe state africane, si cà nu are nevoie de acordul ONU sà intervinà.

  SUA a dorit sà elimine Franta din Africa, au cheltuit o gràmadà în Mali, cu rezultate inverse. (Au instruit si înarmat cel putin 1600 tuaregi, care au dezertat la “islamisti”).

  Istoria cu Mali este mai complicatà. Practic, frontierele mostenite din colonialism sunt artificiale. Probleme etnice subzistà, iar mentalitatea africanà violentà de supuner a celui care nu este ca tine nu ajutà.

  Acum un an, problema islamistà în Mali era rezolvabilà numai ca o operatie de politie, bàietii rài find abia 200.
  Bani din trafic, ràpiri si ajutoare din Qatar , plus arsenalul libian, au atras mii de alti indivizi în aceastà nebuloasà.

  Francezii o iau în serios, nava BPC Dixmude a plecat cu o încàrcàturà de VBCI, cu blindaj mai serios pentru amenintàrile anti-tank.
  http://www.abload.de/img/mali554ruj4.jpg
  http://www.abload.de/img/mali57isu85.jpg

 • AQ ca peste tot s-a pliat bine pe cafturile locale.Personal am dubii ca erau asa putini.Numarul insa e neimportant.Problema e ca banii aia au fost impartiti cu generozitate.Asa ca lumea care trebuia sa faca ceva a observat ca a mancat catelul tema pt. acasa.Vorbim aici de ”oficialitati” africane.De asta cred ca aceasta campanie se va termina repede,dar razboiul va fi foarte lung.Practic teatrul de operatiuni e acum de la Atlantic la Himalaya.

  Trebuie sa le recunoastem cei al lor babulanilor adversi:sunt singurii care pot asigura o administratie necorupta si minim de competenta.Pt. cei care se supun rapid,biensur.Pt. ceilalti-iataganul.Nici macar cum se poarta ei intre nu ne priveste.E lumea lor de 2 bani.Asa a fost dintotdeauna,exceptand suta de ani cand europenii au incercat sa-i mai scoata la lumina.Problema e ca noi nu putem permite ca acele teritorii si populatii sa ajunga sub controlul unor forte ostile noua(Vestului,in sensul larg al cuvantului).
  Vive Huntington.

 • povestea cu “islamistii” trebuie nuantata, e textul pt public. tuaregii- kel ifoghas n-au treaba cu wahabitii, aia care aprind fitile prin africa.
  altfel, MirceaS zice bine, frontierele mostenite din colonialism sunt artificiale.
  de acord si cu ce zice mihais referitor la coruptie.

  btw, pregatiti-va echipamentul, baieti 😀

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: