Aviaţie

Schimb de tura la Siauliai

F-4 si MiG-29 fumega impreuna

Pe 26 aprilie, la Baza Aeriana Siauliai, Lituania a avut loc ceremonia de rotatie a detasamentului ce asigura serviciul de Politie Aeriana in Tarile Baltice. Nemtii de la Jagdgeschwader 71 “Richtofen” au predat stafeta unui contingent polonez (Orlik 4) din cadrul Grupului 1 Vanatoare Tactica. Avioanele F-4 Phantom germane, au facut loc MiG-urilor 29 poloneze.

“NATO Air Policing mission in the Baltic States is small in scope but huge in meaning. It is evidence of NATO’s commitment to ensure security in the entire allied airspace”, a declarat Vytautas Umbrasas, adjunctul Ministrului Apararii.

Polonezii vor patrula cerul baltic pentru a patra oara. Intre ianuarie-martie 2006 si martie-iunie 2008 la post a fost acelasi Grup 1 Vanatoare Tactica. Din mai pana in august 2010 la Siauliai a fost deplasat Grupul 41 Vanatoare Tactica cu baza la Malbork. In aceasta deplasare , cele 4 MiG-uri 29 vor fi sprijinite de un contingent de aproape 100 de militari.

Bilantul nemtilor de la JG 71 la finalul celor 3 luni insumeaza 270 ore de zbor adunate in 80 misiuni; dintre acestea 60 au fost de antrenament, numite si Tango Scramble, restul fiind misiuni reale , Alpha Scramble, in care au fost interceptati intrusi neautorizati sau s-a acordat asistenta aeronavelor aflate in dificultate.

Sursa:
Siły Powietrzne

5 Comments

 • Bre pentru patrularea spațiului aerian baltic sunt necesare 4 avioane.

  Pentru teritoriul României ar fi necesare pentru misiuni de poliție aeriană 8 avioane,grosso modo teritoriul este cam de 2 ori mai mare.

  Intrebarea care se pune este,noi o sa mai avem 8 MiG-21 după 2015?Măcar până în 2017-2018.

  • Sau vom face cum fac Balticii acum… Desi ar fi un fel de jaf la drumul mare pentru cava trebui sa platim absolut tot, de la salariile pilotilor NATO si pana la combustibil si piese de schimb… 😐

  • Daca tot la 8 avioane se gandesc si cei de sus, e grav.

   Macar daca s-ar spune: dragi copii, de patru miliarde de zgomotei, statul va deschide x firme (de stat) si atatea locuri de munca.

 • Grosso modo da Romania ar avea nevoie de cel putin 8 avioane pentru politie aeriana + 2 duble + 2 simple pe fiecare baza a RoAF pentru ca sa se inlocuiasca aparatele care efectueaza reviziile curente de aici rezulta un minim necesar de 14 aparate adica cat are Ungaria la ora actuala. Nici nu vreau sa ma gandesc la situatia penibila de a veni altiisa faca patrulari de politie aeriana de-asupra teritoriului nostru.
  Cum ne-ar pica ca sa faca politie aeriana de-asupra Romaniei Ungaria, Bulgaria si Turcia am fi de rasul Europei……Fara aviatie de vanatoare nu putem spune ca avem Forte Armante reale ci doar corpuri de armate si in acest caz nu isi mai au rostul nici Tancurile si nici blindatele transportoare de trupe, valoare combativa a acestora fiind scazuta de faptul ca vor fi pisate din aer din orice pozitie.
  Fara aviatie de vanatoare nu prea am auzit pe nimeni sa castige vreun razboi modern.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: