F-4 si MiG-29 fumega impreuna

Pe 26 aprilie, la Baza Aeriana Siauliai, Lituania a avut loc ceremonia de rotatie a detasamentului ce asigura serviciul de Politie Aeriana in Tarile Baltice. Nemtii de la Jagdgeschwader 71 “Richtofen” au predat stafeta unui contingent polonez (Orlik 4) din cadrul Grupului 1 Vanatoare Tactica. Avioanele F-4 Phantom germane, au facut loc MiG-urilor 29 poloneze.

“NATO Air Policing mission in the Baltic States is small in scope but huge in meaning. It is evidence of NATO’s commitment to ensure security in the entire allied airspace”, a declarat Vytautas Umbrasas, adjunctul Ministrului Apararii.

Polonezii vor patrula cerul baltic pentru a patra oara. Intre ianuarie-martie 2006 si martie-iunie 2008 la post a fost acelasi Grup 1 Vanatoare Tactica. Din mai pana in august 2010 la Siauliai a fost deplasat Grupul 41 Vanatoare Tactica cu baza la Malbork. In aceasta deplasare , cele 4 MiG-uri 29 vor fi sprijinite de un contingent de aproape 100 de militari.

Bilantul nemtilor de la JG 71 la finalul celor 3 luni insumeaza 270 ore de zbor adunate in 80 misiuni; dintre acestea 60 au fost de antrenament, numite si Tango Scramble, restul fiind misiuni reale , Alpha Scramble, in care au fost interceptati intrusi neautorizati sau s-a acordat asistenta aeronavelor aflate in dificultate.

Sursa:
Siły Powietrzne