SeaHarrier la punct fix

Un nou scandal avand ca subiect flota de aeronave DAV/DAS Harrier a izbucnit in Regatul Unit, in urma unei cereri privind Libertatea de informare adresate Ministerului Apararii Britanic. A ajuns astfel in presa o informatie conform careia exact inainte de a fi vanduta americanilor (pe maruntis), pentru canibalizare si utilizare ca piese de schimb, flota de Harrier a Albionului intrase intr-un program de modernizare in valoare de 500 milioane de lire.

Modernizarea facea parte din programul Joint Upgrade and Maintenance Programme (JUMP), care ar fi permis avionului sa transporte noi tipuri de armament. Printre altele avioanele Harrier britanice au fost facute compatibile cu rachetele Maverick si  cu rachetele anti tanc Brimstone, ghidate pe unde milimetrice. La partea electronica, au primit Rangeless Airborne Instrumentation Debriefing System (RAIDS), Successor Identification Friend or Foe (SIFF) si containerul de recunoastere Digital Joint Reconnaissance Pod. De asemenea o parte din flota a primit un nou fuselaj posterior, ranforsat, construit din materiale compozite.

Retragerea flotei de Harrier a avut loc, pe fondul reducerilor bugetare, cu 8 ani mai devreme de termenul preconizat, lasand Royal Navy fara un avion ambarcat care sa fie folosit pe portavioane, HMS Illustrious fiind convertit pentru transportul de elicoptere.

Harrier-urile britanice au fost vandute ca piese de schimb USMC, contra sumei de 116 milioane de lire.

Sursa:
Xairforces

Sursa FOTO:
Mach Two Media via FenceCheck