Marină

Scafandri militari – articol din Evenimentul Zilei

Scafandru militar desantat din elicopter

De la Evenimentul Zilei citire:

Imposibil de reperat de la suprafaţă, scafandri marini se pot scufunda până la 500 de metri, tranşează confruntările pe apă şi asigură apărarea porturilor şi platformelor.

ameni-broască. Aşa au fost supranumiţi scafandrii de luptă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.Unii dintre ei au devenit scafandri deminori, specializaţi în detectarea şi neutralizarea minelor marine sau a dispozitivelor explozive improvizate.

Lor li s-au adaugat, după război, scafandrii de mare adâncime, experţi în lucrările tehnice subacvatice.

Scafandrii români au fost şcoliţi în sistem militarizat e către Forţele Navale Române începând cu anul 1967.

Căpitanul locotenent de marină Constantin Scarlat a pus bazele primei unităţi de scafandri din Marina Militară în urmă cu 45 de ani. La iniţiativa lui a apărut, în 1967, Grupul 279 Scafandri (U.M. 02145) din garnizoana Mangalia.

Pe 1 octombrie 1976, grupul s-a desfiinţat pe hârtie, tehnica şi efectivele intrând în “arsenalul” Centrului de Scafandri Constanţa.

………….

Surprizele din adâncuri

Un bun comando de scafandri de luptă poate tranşa o confruntare pe apă, fiind pregătit să producă daune considerabile inamicului.

“Broaştele” pot scufunda navele prin plasarea de mine cu explozie întârziată şi fac posibile operaţiunile de desanturi marine prin recunoaşteri şi minarea obstacolelor submarine din calea navelor militare.

Luptătorii mai sunt specialişti în acţiuni de cercetare prin paraşutare, operaţiuni clandestine de recunoaştere, recuperări de torpile ori cabluri de comunicaţie militare, protecţia flotei militare, plasarea de sonare şi mine.

Ei ştiu să culeagă informaţii cu caracter special, pot sprijini contrainformativ misiunile încredinţate şi pot face expertize tehnice cu caracter militar.

Pentru strategii militari, scafandrii de luptă sunt extrem de utili fiindcă acţionează discret, sunt imposibil de reperat de la suprafaţă şi, astfel, asigură efectul de surpriză în operaţiuni.

Lupta cu minele

Deminorii pot duce la bun sfârşit şi alte misiuni, unele dintre ele şi pe timp de pace. Ei asigură apărarea porturilor şi a platformelor marine, reperează şi dezamorsează minele sau încărcăturile explozive amplasate pe nave, cheiuri sau porţile ecluzelor, neutralizează dispozitivele explozive artizanale folosite de terorişti.

INTERVENŢII

Inginerii subacvatice

Scafandrii de mare adâncime, ajutaţi de tehnologii moderne de scufundare, execută lucrări subacvatice complexe la adâncimi mai mari de 40 m. Aparatura şi scafandrii ajung în zona de lucru cu două nave,aflate în dotarea centrului, “Emil Racoviţă” şi “Grigore Antipa”.

“Broaştele” de mare adâncime au realizat investigarea platoului continental submarin, lucrările de instalare a platformelor româneşti de foraj marin, montarea unei conducte submarine în câmpul petrolifer “Lebăda”, aproape toate lucrările subacvatice în lacurile de acumulare, asistenţa de specialitate pe timpul construirii reactorului nuclear nr. 1, de la Cernavodă.

În “fişa postului” mai intră intervenţiile în zone calamitate, curăţarea şi inspecţia subacvatică a navelor şi căutările subacvatice.

Citiţi articolul complet aici.

Mulţumim lui Gabi pentru semnalare.

10 Comments

    • Sincer sa fiu, intrebasem care este lantul ierarhic de deasupra GNFOS… si atunci s-a tras cortina. Mi s-a spus ca nu se poate discuta. 🙂

     • Haha! Normal…

      I-am vazut si eu pe baietii de la scafandri in cadrul Expomil 2011. Nu stiu daca erau din GNFOS, dar cu fizicul stateau bine!

 • Scafandrii militari se ocupa numai de operatiuni de recunoastere marina si recuperare sau pot actiona si pe uscat ca trupe de recuperare/recunoastere/etc.(gen SEAL)?…

  • Din cate imi amintesc – si ma refer la ce am citit, pe unde s-a nimerit sa gasesc cate ceva despre ei – GNFOS au in randurile lor si militari proveniti de la parasutisti, VM, BIM, probabil si de la Vulturi. Iti dai seama ce echipa tare e acolo…

   Nu au ei experienta de lupta a SEAL, dar in mod sigur sunt foarte bine pregatiti.

   Sa nu uitam ca Romania are ceva experienta adunata cu scafandrii militari si civili.

   Ma bucur enorm ca s-a scris despre ei. Multa sanatate domnilor scafandri!

 • Am un coleg care a facut armata acum 30 de ani la scafandri de lupta. In fiecare ciclu murea cite unul inecat oricit era de bun marea isi lua tributul. Sint bucuros ca am fost iepuras de cimp mecanizat…..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: