Atunci când trebuie să scriu un articol care ţine de “space”, mă cuprinde o senzaţie foarte mişto. Scriu de parcă aş scrie că Forţele Aeriene Române vor fi dotate cu vreo sută de avioane de luptă omnirol Rafale.
Însă, când trebuie să scriu despre un eşec… parcă mi s-a întâmplat mie să nu îmi iasă, e ca şi cum din vina mea au dat-o în bară. Şi nu contează cine, ce şi mai ales cum. Toţi, toate ţările şi agenţiile spaţiale trebuie să aibă succes. Ăsta e viitorul: să o întindem de pe aici, înspre lumi noi şi resurse, mai ales resurse naturale suficiente.
Îmi doresc ca din Rule Britannia, Britannia rule the wave să ajungem la Rule Terra, Terra rule the space.
Dar suntem încă prea tineri, prea verzi, prea necopţi.
Doar ce au păţit-o ruşii… Şi au păţit-o iar, că nu e mult de când au dat chix ultima dată.
Astăzi de dimineaţă am citit pe RIA Novosti o ştire proastă: nu au reuşit să plaseze satelitul de comunicaţii Yamal-402 pe orbita planificată, pentru că împricinatul s-a desprins de treapta superioară cu patru minute înainte de momentul calculat.
Clar că cei de la Roscosmos se dau cu capul de pereţi. Nu cred că ar fi indicate decapitări noi, deşi ţarul Putin a băgat frica în ei cu precedentele des-scăunări.
Dar, să revenim… O rachetă purtătoare de tip Proton-M cu treapta superioară tip Breeze-M, cărând un satelit de telecomunicaţii din clasa Yamal aparţinând Gazprom Space Systems (GSS) a fost lansată de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Până aici, a fost “ok”.
Despre incident, un expert din industria spaţială a declarat pentru RIA Novosti următoarele:
“Yamal-402 has been deployed into an orbit close to the calculated one, and unless it was damaged by the early separation, it is likely that the satellite may be used as designated with some restrictions,”
Trist. Chinuitor…
Satelitul Yamal-402 a fost contruit de către Thales Alenia Space şi era echipat cu 46 transpondere. Funcţional, ar fi acoperit o rază mare: majoritatea teritoriului Rusiei, statele membre CIS, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
Acesta este cel de-al doilea satelit de telecomunicaţii din clasa Yamal lansat pentru GSS anul acesta. Yantal-300K, fabricat de către compania spaţială rusă Reshetnev, a fost plasat pe orbită pe 3 Noiembrie. Yantal-300K acoperă 95 la sută din teritoriul Rusiei.
GSS, companie cunoscută înainte drept Gazcom, posedă sateliţii Yamal-201 şi Yamal-202, cuminţi deja în orbită.
Compania are în plan ca până în 2020 să opereze reţeaua completă de sateliţi Yamal.
Ce bine e să ai Gazpromul tău…
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Nu-i bai mare. Merg americanii cu naveta spatiala fara pilot (nu mai stiu numele proiectului) si-l mai ridica cate sute de km pe orbita. Am zis ridica ? Hmmm, poate-l coboara.. 😀
bine zis!
0 rezolva naveta americaneasca mintenas. intre timp, statia orbitala cade tot pe prapaditii de cioloveci ( ca responsabilitate, nu in cap). capsomani cum sunt, o aprovizioneaza cu soiuzurile de pe vremea lui hrusciov. ale dreak, merg si acum.
jos suprematia rusa in exploatarea pasnica a spatiului cosmic!!!!
traiasca viitoarea naveta spatiala americana care nu stim ca cand va decola.
Jos ce??
Suprematia Rusa in spatiu va fi si va ramane.
Yamal deja e pus acoo unde trebuia, asa ca totul sa incununta cu succes.
Stai pe pace ca nu baga rusii bani in sateliti fara sa aibe sisteme de siguranta.
pai americanii deja au avut un prim zbor cu “noua naveta” – adica modul de realimentare a ISS, anume modulele carate cu racheta Falcon 9. Ce n-au americanii momentan e capacitatea de a trimite oameni in spatiu.
Imi tot amintesc de ESA care folosind rachetele Ariane tot au dat chix-uri farimind o gramada de sateliti europeni de telecomunicatii…
pai asa-s rachetele lucru’ dracului. Stii ca pleci dar nu stii daca te-ntorci. Chiar si la 50 si ceva de ani de la primul satelit lansat tot le tremura degetele pe cheita de lansare chiar si la marii producatori. Si cand te gandesti ca in Romania exista unii siguri ca o sa trimita un satelit in spatiu desi n-au decat o lansare pana in stratosfera pana la ora asta.
Probabil ca Putin le zice alora de la Roscosmos: da’ ce ba, noi suntem aia de la ESA? 🙂
Satelitul este geostationar sau spion?
prin definitie orice satelit geostationar face si spionaj. Nu se recunoste dar cam asa se intampla. Costul unui satelit geostationar fata de unul orbital e asa de mare ca nimeni nu se “abtine” sa nu impletesca “interesele”.
Unde scrie definitia aia, cine a dat-o?
E cam greu ca un satelit pe o orbita geostationara sa faca spionaj(poze) in mai mult de o arie geografica si aia restransa, deci eu as spune ca la definitia asta de zici matale trebuia pus non.
Detalii despre incident:
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121105051059
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121211010207