Satelitul de comunicaţii Yamal-402, la Centrul Spaţial de Stat pentru Cercetare şi Producţie Krunichev

Atunci când trebuie să scriu un articol care ţine de “space”, mă cuprinde o senzaţie foarte mişto. Scriu de parcă aş scrie că Forţele Aeriene Române vor fi dotate cu vreo sută de avioane de luptă omnirol Rafale.

Însă, când trebuie să scriu despre un eşec… parcă mi s-a întâmplat mie să nu îmi iasă, e ca şi cum din vina mea au dat-o în bară. Şi nu contează cine, ce şi mai ales cum. Toţi, toate ţările şi agenţiile spaţiale trebuie să aibă succes. Ăsta e viitorul: să o întindem de pe aici, înspre lumi noi şi resurse, mai ales resurse naturale suficiente.

Îmi doresc ca din Rule Britannia, Britannia rule the wave să ajungem la Rule Terra, Terra rule the space.

Dar suntem încă prea tineri, prea verzi, prea necopţi.

Doar ce au păţit-o ruşii… Şi au păţit-o iar, că nu e mult de când au dat chix ultima dată.

Astăzi de dimineaţă am citit pe RIA Novosti o ştire proastă: nu au reuşit să plaseze satelitul de comunicaţii Yamal-402 pe orbita planificată, pentru că împricinatul s-a desprins de treapta superioară cu patru minute înainte de momentul calculat.

Clar că cei de la Roscosmos se dau cu capul de pereţi. Nu cred că ar fi indicate decapitări noi, deşi ţarul Putin a băgat frica în ei cu precedentele des-scăunări.

Dar, să revenim… O rachetă purtătoare de tip Proton-M cu treapta superioară tip Breeze-M, cărând un satelit de telecomunicaţii din clasa Yamal aparţinând Gazprom Space Systems (GSS) a fost lansată de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Până aici, a fost “ok”.

Lansarea unei rachete purtătoare Proton-M de pe Baikonur

Despre incident, un expert din industria spaţială a declarat pentru RIA Novosti următoarele:

“Yamal-402 has been deployed into an orbit close to the calculated one, and unless it was damaged by the early separation, it is likely that the satellite may be used as designated with some restrictions,”

Trist. Chinuitor…

Yamal-402 la Krunichev

Satelitul Yamal-402 a fost contruit de către Thales Alenia Space şi era echipat cu 46 transpondere. Funcţional, ar fi acoperit o rază mare: majoritatea teritoriului Rusiei, statele membre CIS, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Acesta este cel de-al doilea satelit de telecomunicaţii din clasa Yamal lansat pentru GSS anul acesta. Yantal-300K, fabricat de către compania spaţială rusă Reshetnev, a fost plasat pe orbită pe 3 Noiembrie. Yantal-300K acoperă 95 la sută din teritoriul Rusiei.

GSS, companie cunoscută înainte drept Gazcom, posedă sateliţii Yamal-201 şi Yamal-202, cuminţi deja în orbită.

Compania are în plan ca până în 2020 să opereze reţeaua completă de sateliţi Yamal.

Ce bine e să ai Gazpromul tău…