satelitul nord coreean

satelitul nord coreean

Ziceam că eu mă bucur pentru nordişti. Adică, pentru nord-coreeni. Aşa îi alint eu.

Da, mă bucur că le-a reuşit lansarea. Chiar speram să le reuşească şi să le reuşească plasarea pe orbită a satelitului. Mă gândeam că ar fi două importante realizări pentru această ţară, momente care vor rămâne în CV-ul planetei noastre: încă o ţară a trecut pragul ăsta.

Eh, lumea e rea şi invidioasă. Şi o grămadă au ţinut degetele încrucişate, clar!

Acuma, un astrofizician american care a monitorizat zborul spaţial… a zis că satelitul e mort şi tace foarte melodios. Thunderous silence – cum îmi pun eu status la mess, câteodată.

Aşa. Ştirea originală ne luminează asupra numelui şi a locului de muncă a nenelui care a dat verdictul: Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Cică:

“To the best of our knowledge, the satellite isn’t operating”

“To the best of our knowledge, the satellite isn’t operating,”

“It’s definitely up there and it’s whizzing around, but it’s just not feeling very well.”

Şi uite aşa, cu numai trei rânduri, m-a potolit!

McDowell afirmă însă că nu este clar dacă satelitul – denumit Kwangmyongsong-3 – a funcţionat iniţial, sau dacă transmite pe şoptite, pentru a evita detecţia.

Acestor afirmaţii, McDowell mai adaugă un semn rău: lumina reflectată de satelitul nord-coreean fluctuează, ceea ce înseamnă că soarele se reflectă de el sub diferite unghiuri şi satelitul nu este orientat către Pământ, aşa cum ar trebui.

Chiar dacă ar fi nefuncţional, satelitul rămâne pe orbită, la o distanţă de 505 kilometri faţă de Terra. Adică fix cum au comunicat şi nordiştii.

“These things are hard to calculate, but roughly speaking, an object of that density at that height is going to stay up for a few years,”

Televiziunea de stat nord-coreeană KCNA a anunţat săptămâna trecută, citând un cercetător nordist, că tehnologia nu a avut bube şi că satelitul transmite “Cântecul generalului Kim Il-Sung” şi “Cântecul generalului Kim Jong-Il”.

Sursa: Spacedaily