Achiziția de către Marea Britanie a două portavioane a fost o idee proastă. Cum sună până aici? Și… a cui este această concluzie? Cică, MoD-ul britanic va regreta ziua în care a făcut această achiziție.
Nasol. Dar, să derulăm povestea mai departe.
Lord Houghton of Richmond, fost Chief of the Defence Staff (CDS) a declarat în House of Commons of the United Kingdom că cele șase miliarde de lire sterline pentru două portavioane vor fi cheltuite în detrimentul flotei de suprafață.
După cum probabil ați intuit, achiziția a două portavioane și a avioanelor F-35 pentru dumnealor… a avut impact și asupra submarinelor britanice care îndeplinesc misiunile strategice de descurajare nucleară.
Impactul major îl are însă următoarea declarație:
“Spending on such expensive equipment massively unbalances the amount of money to spend on capabilities in more active need of use.”
Lordul Houghton of Richmond, a mai declarat și că HMS Queen și HMS Prince sunt prea reprezentative pentru imagine Marii Britanii în lume pentru ca programele să fie anulate și a recunoscut că anularea programelor ar fi un semnal cum că influența britanică la nivel global s-a diminuat.
Gen.
Iulian Iamandi
Au vrut sa fie mai ,,jmekeri” decat francezii, care au un singur portavion, dar nuclear!😈
Britanicii vor sa isi proiecteze fortele aeriene la mii de km distanta de UK, inclusiv Falkland sau cele din Oceanul Indian, pentru a apara aceste teritorii.
Devii o putere navala demna de luat in considerare, capabila sa opereze la mari distante fata de casa, doar daca ai portavioane.
Ipocrizie politicianista! Este trecut cu vederea faptul ca in 2008 au fost alocate 50 de miliarde £ prntru acoperirea gaurilor din bancile britanice, urmate de alte 450 de miliarde £ in imprumuturi pe termen scurt si mediu. Acum li se pare ca 6 miliarde este excesiv!
Pai cu banii aia făceau mii de bărcuțe purtătoare de rachete, iranian style…. Au și ăștia idioții lor.
N ai ce face cu mii de barcute. Francezii au incercat aceasta solutie la finalul sec.XIX, s a numit jeunne ecole. A fost un esec total. In WWI si WWII au invins cei cu cele mai mari nave de lupta.
Da, dar iranienii îl au pe Allah de partea lor. Jeunne ecole, nu le au cu astea….
Măcar rușii au o scuză, visează portavion nucleare, dar nu’s in stare decât de corvete.
La britanici se pare că a devenit o tradiție să ajungă prin parlament idioti, după războiul din Falkland, căpitanul submarinului ce a scufundat General Belgrano (sau cum se scrie) a fost invitat să dea explicații în parlament. Scena a rămas memorabilă, mai mulți parlamentari din opoziție l-au huiduit și l_ai făcut criminal. Săracul om a replicat, că ei sunt cei ce l-au trimis acolo și au dat aprobarea să lanseze torpila.
Christopher Wreford-Brown nu a fost chemat in fata parlamentului. Asta este o legenda urbana. A fost decorat cu DSO si a avut o cariera militara destul de distinta.
Razboiul din Malvine a fost un noroc nesperat pentru Royal Navy. In urma reducerilor bugetare si a schimbarii strategiei de folosire a marinei in contextul razboiului rece, erau planificate taieri masive de nave si concedieri de personal.
Pai le construiesc, le tin putin in inventarul propriu, iar apoi le vind la indieni.