Steagul Ucrainei

Ucraina se pregăteşte de pus deştu’ pe extinderea unui contract semnat cu China în 2011, contract prin care se obliga să furnizeze chinezilor motoare 6TD-2E9 de 1200 cai-putere care să echipeze tancurile MBT-2000, treabă valorând vreo douăzeci de milioane de dolari. Că doar nu erau să le vândă pe yuani, sau pe moneda aia ucraineană de uit mereu cum o cheamă.

N-ar fi mai bine ca în viitor toate ţările să aibă ca monedă Lerul? Iar noi, românaşii phalnici să deţinem supremismul cu Lerul Greu? Câte s-ar simplifica… chiar şi botswanejii ar fi fericiţi: nu ar mai roşi când i-ar întreba careva cum se numeşte moneda lor!

O sursă serioasă, familiarizată cu cârdăşia asta ucraino-chineză, cică a zis că după cum i se plimbă ‘mnealui porcul cu paie în gură… se aşteaptă ca pe la final de an, pe zăpadă nu ca acuma, să se lase cu semnat bilateral. Şi mai zice sursa că viitorii vecini sunt mulţumiţi de livrarea la termen, la fel şi tancurile lor.

Ca să nu ne fugă mintea numai la Lerul Greu, să menţionăm şi ceva tehnic: MBT-2000 ăsta are o autonomie de 500 de kilometri, o viteză maximă de 72 km/h şi un armament format din trei ţevi – 125, 12.7 şi 7.62 milimetri, totul îndesat într-o ţestoasă de 48 de tone. Legate de motoare, cică ar fi fost vorba de doar 50.

Cei care au scăpat deja aprecieri invidioase gen “ai dracu sfeclari!”, le sugerez să se abţină for the momment. Ar fi risipa prea mare ca să-i invidiem de două dăţi. Mai bine, cumulat.

Bun, haideţi să ne mai ofticăm cu o ştire de pe meleagurile Sfeclei Veşnice: Ucraina va furniza motoare de tanc către Pakistan.

Uite aşa se câştigă un Ler cinstit.

După cum spuneam în cadrul unui interviu de la BIAS, noi putem contracta producţia de pufuleţi. Dar, dacă stau bine să mă gândesc, cred că şi în cazul pufuleţilor se va lăsa cu import şi nu cu export.

Legat de pakistaneji, samagonicii s-au conversat în pas de doi cu Pakistani Heavy Industries şi au căzut de acord se le dea şi ăstora motoare 6TD-2, tot d-alea de 1200 cai-putere, pentru tancul Al-Khalid, dar mai multe decât primul contract cu chinejii: o sută, pe cinci ani.

Deci, ce are băeţii pân’ acuma? BTR-4 la irakieni, colaborare cu polonejii pentru livrarea de BTR-80 modernizate tot către irakieni, niscai paseri de transport tot spre Bagdad, plus motoare pentru chineji şi pakistaneji. Lux. Ler!

Engine de tanc.

Sursa: Interfax-Ukraine

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.