Eurofighter Typhoon - Saber Guardian 17 - Argedava Saber 17

Eurofighter Typhoon – Saber Guardian 17 – Argedava Saber 17

Guvernul Austriei dezbate viitorul fortelor aeriene ale tarii – Österreichische Luftstreitkräfte.

Potrivit relatarilor cotidianului Die Presse coalitia de guvernamant din Austria este impartita intre pastrarea in serviciu a avioanelor Eurofighter Typhoon sau inlocuirea acestora cu avioane noi.

Austria s-a constituit ca parte vatamata intr-un proces impotriva concernului Eurofighter lansand acuzatii de frauda in legatura cu achizitia in 2003 a 15 Eurofighter Typhoon Tranche 1, achizitie cu valoare totala de 2 miliarde de dolari. Pana acum comisia parlamentara de ancheata (a treia constituita pentru a investiga afacerea Eurofighter) nu a reusit sa gaseasca dovezi care sa confirme acuzatiile.

In momentul de fata austriecii asigura suveranitatea spatiului aerian national cu 15 supersonice Eurofighter Typhoon si 12 avioane subsonice de antrenament SAAB 105OE, avioane ce ar trebui retrase din serviciu in 2020. Avioanele Eurofighter Trance 1, daca vor fi pastrate in serviciu, vor avea nevoie de modernizari.

Partidul conservator OVP, sustine mentinerea in serviciu si modernizarea Eurofighter in timp ce ceilalti membri ai coalitiei de guvernamant, partidul  FPO, prefera inlocuirea completa a celor 15 supersonice Typhoon.

Armata federala a pus la punct patru posibile variante, toate incluzand inlocuirea avioanelor de antrenament SAAAB 105 cu 10 noi cu aceeasi misiune.

Italienii de la Leonardo sunt dati ca favoriti pentru inlocuirea avionului de antrenament, fie cu M-345 fie cu M-346 Master.

Pentru avioanele de vanatoare optiunile ar fi: modernizarea Eurofighter Typhoon la pretul de  2.3 sau 2.4 miliarde de euro (in functie de tipul avionului de antrenament selectat). Ca si avioane de lupta noi au fost luate in considerare 18 SAAB Gripen (la un pret total de 2.7 miliarde de euro, inclusiv avioanele de antrenament) respectiv 18 F-16 la un pret de 3 miliarde de euro (pret ce include de asemenea cele 10 avioane de antrenament).

Marius Constantin