Emirul Qatarului

Domnul de mai la deal a chemat la o intervenţie arabă în Siria, mai exact, a cerut ca o forţa de intervenţie arabă să fie trimisă în Siria pentru a opri conflictul în creştere.

Şeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani şi-a manifestat ideile în cadrul Adunării Generale a O.N.U. în care liderul acestei organizaţii, Ban Ki-moon, a declarat despre conflictul din Siria că a devenit o calamitate care ameninţă… pacea globală.

Lux. Deja parcă ne apropiem de acţiune. Şi de ştreang, evident.

Deseori las greşita impresie de înţelegător, dar p-asta nu o mai pricep şi recunosc că n-o. Zilele trecute Ban Ki-moon o dădea de-a dura că nu se poate cu soluţie militară şi acum parcă ar încerca acest tratament.

Obama – şi nu mă refer la singurul tramvai Unu vopsit în negru, despre care dom’ profesor m-a luminat că aşa este poreclit – a chemat la rândul său comunitatea internaţională pentru a se uni laolaNtă – vorba unui fost coleg, pensionar acum – pentru a pune capăt domniei lui Bashar al-Assad.

Am zis că miroase a ştreang, nu? Oricum, de ştreang am amintit sigur.

Dar să derulăm mai departe: pentru că eforturile internaţionale au dat-o în bară şi nu s-a dat cu apă peste focul intern sirian, al-Thani a spus Adunării Generale aşa:

“it is better for Arab countreis themselves to intervene out of their humanitarian, political and military duties and do what is necessary to stop the bloodhed.”

Uitasem deja cine este al-Thani şi nu era frumos, pentru că s-ar putea ca marele om (da, şi ăsta îndoaie cântarul) s-ar putea murdări de sânge pe mîini în locul nostru.

Da, cam aşa ar putea să se spargă treaba. Că doar nu degeaba s-a tot înarmat în draci harta pe acolo.

Şi, de ce nu ar ieşi aşa? Că presimt cum nişte sceptici au strâmbat deja din nas.

Ei bine, încă n-au portavion. Şi nici nave Mistral. Dar sunt suficient de cu capul pentru a o comite.

Parcă văd cum li se zvârcoleşte ideea de a trage o demonstraţie de forţă, aşa ca să vază rest of the world o geamparală cu refrenul “banii mei minte nu are”.

Dar să revenim la emir.

Marhaban Emir! Si wa anta bikhair?

Sigur întege puţina siriană pe care a apucat să mă înveţe o personajă cu ochi ireali.

Deci, emirul a amintit de intervenţia arabă din anii ’70 pentru oprirea războiului civil din Liban şi a numit operaţiunea din ’76 susţinută de către Liga Arabă drept “a step that proved to be effective and useful”.

Între timp însă, preşedintele Egiptului, Mohammed Mursi, se opune unei intervenţii militare străine în Siria – deşi consideră că Bashar al-Assad trebuie să plece.

Clară treabă: dacă Obama nu vrea, nu apar schimbări. Dar nu asta este concluzia. Concluzia e că în Siria nu se va închide prea curând vena.

Sabahar full, Emir! N-ai făcut nimic…

Sursa: Al Defaiya

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;