HMS Gavle (via forsvarsmakten.se)

Firma de apărare şi securitate Saab a semnat un contract cu Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) referitor la modificarea şi modernizarea corvetelor din clasa Gävle ale Marinei Militare suedeze. Comanda se cifrează la 1,249 miliarde coroane suedeze (aproximativ 130 milioane euro) şi va fi executată în perioada 2017-2020.

Conform contractului, Saab va efectua o extindere a perioadei de viaţă a două corvete, HMS Gävle şi HMS Sundsvall, ambele din clasa Gävle. Contractul include şi faptul că Saab va efectua o inspecţie generală a navelor, după 72 de luni în serviciu. Pe lânga asta, navele vor fi modernizate cu un sistem nou, avansat, de luptă.

“Avem o experienţă îndelungată în construcţia şi întreţinerea corvetelor din oţel, aluminiu şi material compozite. Navele au capabilităţi operaţionale bune, sunt disponibile, au o viaţă lungă în serviciu şi costuri operaţionale mici. Cu un sistem nou, avansat, de luptă, navele vor fi modernizate pentru a se conforma cerinţelor clientului,” declară Gunnar Wieslander, Senior Vice Preşedinte şi seful Zonei de Business Kockums.

Lurcările vor fi efectuate la şantierul Saab din Karlskrona şi la Järfälla, în cadrul a două zone de business, Kockums şi Supraveghere.

Corvetele sunt dezvoltate şi optimizate pentru a opera în apele din jurul Suediei. Misiunile lor operaţionale includ în principal lupta de suprafaţă, lupta anti-submarin şi apărarea antiaeriană.

Şantierul naval din Karlskrona a livrat patru corvette din clasa Göteborg între 1990 şi 1993. La finele anilor nouăzei, două dintre ele au fost modernizate – HMS Gävle and HMS Sundsvall, – aceasta dând naştere clasei Gävle.

Comunicat SAAB