Gripen NG Demo, Aerospace Forum Sweden 2012

Gripen NG Demo, Aerospace Forum Sweden 2012

Compania suedeză producătoare de sisteme de apărare și securitate Saab a semnat un acord cu Agenția Suedeză de Administrare a Materialelor de Apărare (FMV) pentru livrarea de avioane de luptă Gripen E.

Acordul include dezvoltarea și modificarea avionului Gripen E pentru Suedia, în perioada 2013 – 2026, și o posibilă comandă din partea Elveției, pentru o nouă producție de avioane Gripen E.

FMV a plasat astăzi o comandă inițială de dezvoltare, în valoare de 2,5 miliarde SEK (aproximativ 295,8 milioane euro), pentru operațiuni ce vor avea loc în perioada 2013 – 2014.

Se așteaptă ca restul de comenzi din partea Suediei să aibă loc în 2013 – 2014. Valoarea totală a comenzilor posibile, în conformitate cu acest acord, se ridică la 47,2 miliarde SEK (5,58 miliarde euro).

Parlamentul suedez a decis, în majoritate, ca Suedia să achiziționeze avioane de luptă de tipul Gripen E. Acordul semnat presupune o livrare inițială de avioane Gripen E către Suedia în 2018.

Acordul cu FMV are mai multe părți. Prima parte, contractată astăzi, se referă la dezvoltarea modelului Gripen E în perioada 2013 – 2014, iar valoarea acestui acord se ridică la 2,5 miliarde SEK (aproximativ 295,8 milioane euro). Celelalte părți ale acordului includ următoarele comenzi:

  • Dezvoltarea Gripen E pentru Suedia, în valoare de 10,6 miliarde SEK (1,25 miliarde euro) – așteptată în primul trimestru al 2013;
  • Modificarea a 60 de avioane Gripen C și aducerea lor la standardul Gripen E, cu primele livrări către Suedia în 2018 – așteptată în ultimul trimestru din 2013, cel târziu;
  • În Elveția, o posibilă achiziție a 22 de avioane Gripen E așteaptă aprobarea Parlamentului. Prin urmare, acordul prevede și livrarea a 22 de avioane noi Gripen E către Elveția, împreună cu echipamentele aferente, dacă Elveția decide să achiziționeze avioane Gripen E.
Decolare Gripen (foto Louise Levin)

Decolare Gripen (foto Louise Levin)

Toate comenzile cuprinse în acest acord, inclusiv o posibilă comandă în partea Elveției, prin intermediul FMV, au o valoare totală de aproximativ 47,2 miliarde SEK (5,58 miliarde euro) și vor fi procesate în momentul în care vor fi primite.

Acordul include dreptul FMV – condiționat de anumite cerințe – de a anula parțial sau total comenzile. În acest caz, Saab are dreptul la compensarea costurilor deja asumate, precum și a costurilor de anulare. De asemenea, acordul include și secțiuni care reglementează situația în care Elveția decide să nu achiziționeze avioane Gripen E.

„Acesta este un eveniment istoric pentru Saab. Suntem mândri că putem continua să oferim Forțelor Aeriene Suedeze un avion de luptă de vârf. Gripen este de mult timp coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Suedeze, precum și a forțelor aeriene din alte țări. Acest pas creează, de asemenea, mai multe oportunități pentru export, pentru mulți ani de acum încolo. Clienții noștri actuali, care operează versiunea Gripen C/D vor avea și ei posibilitatea de a beneficia de dezvoltarea acestui avion, în upgrade-urile lor viitoare”, a declarat Håkan Buskhe, Președinte și CEO al Saab.

„În momentul de față intrăm într-o fază de dezvoltare și testare, la care va participa majoritatea angajaților noștri actuali. De asemenea, anticipăm nevoia unor noi recrutări. Producția va avea loc în Suedia, cu ajutorul furnizorilor din mai multe țări”, a declarat Lennart Sindahl, șeful diviziei Aeronautice, care a mai adăugat:„Prin intermediul acestui acord, vom continua să dezvoltăm conceptul Gripen cu design-ul nostru unic și inovator, precum și cu propriul nostru software, combinat cu sub-sisteme de la diverși furnizori din întreaga lume”.

Gripen Demo, la AFS

Gripen Demo, la AFS

Gripen E are o capacitate substanțial îmbunătățită, în comparație cu versiunile anterioare. Avionul se bazează pe un design inteligent și soluții tehnologice inovatoare, ce permit economii considerabile, comparativ cu alte alternative. Gripen E are un motor mai puternic, cu capacitatea de a opera pe o durată mai lungă și de a transporta mai mult armament. Noul radar electronic, sistemele modernizate de prezentare din cabina de pilotaj și sistemele electronice de bord moderne (avionica) îmbunătățesc capacitatea avionului de a îndeplini cu succes misiuni. Pașii tehnologici urmați de Gripen E au fost dovediți de programul demonstratorului Gripen 39-7 E/F, în care avionul testat a zburat, începând cu 2008, mai mult de 250 de ore în Suedia, Marea Britanie, India și Elveția, printre altele.

Prin modernizarea sistemelor hardware și software, Gripen E devine la rândul său un sistem modern, ușor de dezvoltat în viitor.

Saab deservește piața globală cu produse, servicii și soluții de vârf pentru apărarea națională și securitatea civilă. Saab are operațiuni și angajați pe toate continentele și dezvoltă, adoptă și îmbunatățește constant noi tehnologii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în schimbare ale clienților săi.

 

Comunicat de presa SAAB