HSwMS Stockholm

HSwMS Stockholm

Compania de apărare şi securitate Saab a semnat un contract cu Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) pentru reparaţii generale şi regulate, anuale, şi modificarea celor două corvete din clasa Stockholm ale Marinei militare suedeze. Comanda acoperă perioada 2016-2017. Lucrările la corvete se vor desfăşura la Karlskrona.

Saab va efectua programul anual de recondiţionare şi modificare pentru navele Marinei militare suedeze HMS Stockholm şi HMS Malmö. După modificare, navele vor fi clasificate ca nave de război cu misiunea primară de supraveghere maritimă. Ambele nave au fost construite pe şantierul de la Karlskrona la începutul anilor 1980 şi au intrat în serviciu în 1985. În 2002, navele au fost supuse la un program de upgrade (MLU).

„HMS Stockholm şi HMS Malmö sunt excelente exemple despre felul în care un design de bază bun, combinat cu mentenanţa şi modificările planificate pot să livreze costuri de viaţă reduse şi o desfăşurare operaţională mai îndelungată”, declară Gunnar Wieslander, şeful unităţii de business a Saab, Saab Kockums.

Contractul include designul şi execuţia de detalii tehnice a programului anual de reparaţii şi modificare.

Două vorbe despre corvetele clasei Stockholm

 

În anul 2009 cele două corvete suedeze au luat parte la lupta împtroiva pirateriei din zona Somaliei, Malmo având chiar parte de acţiune – corveta a intervenit în ajutorul unei nave greceşti şi după câteva salve de tun, echipajul a arestat un grup de şapte piraţi.

 

Iulian Iamandi