Saab

Saab

Compania de apărare şi securitate Saab a primit o comandă de la Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de torpile grele Torpedo 62. Livrările vor avea loc în perioada 2016-2017.

Comanda este conformă cu termenii Scrisorii de Intenţie semnată între Saab şi FMV pe 9 iunie 2014, privind suportul pentru capabilităţile submarine ale Forţelor Armate Suedeze. Conform acestei comenzi, sistemul Torpedo 62 va fi modernizat cu funcţionalităţi noi şi perfecţionate. Contractul mai include şi o opţiune pentu comenzi adiţionale.HWT Torpedo System Saab

„Saab dezvoltă sistemele împreună cu clienţii săi, pentru a răspunde situaţiilor cu care se confruntă aceştia. Avem o relaţie foarte puternică cu FMV şi prin această comandă, vom livra un sistem modern şi puternic de torpile”, a declarat Agneta Kammeby, şefa unităţii de business Sisteme Submarine din cadrul zonei de business Dynamics a Saab.

Torpedo 62 este o torpilă grea avansată pentru combaterea ţintelor de suprafaţă. Ea este echipată cu un sistem avansat de propulsie, capabil de mari viteze şi anduranţă, la care se adaugă un sistem de ochire de ultima oră.

Saab a dezvoltat o expertiză unică în dezvoltarea sistemelor submarine pentru ape de mică adâncime şi pentru mediul specific din Marea Baltică, inclusiv sisteme de propulsie la comandă, sisteme de comunicare şi căutătoare de ţinte. Unele dintre acestea sunt lideri pe plan mondial pe acest segment. Saab are un vechi parteneriat cu FMV şi a furnizat soluţii submarine pentru sisteme de armament, senzori, vehicule submarine autonome şi vânătoare de mine.

Iaca la ce mă gândeam, după vestea de la Saab:

O pare dintre noi nu mai crede în revitalizarea submarinului Delfinul, în Moş Crăciun şi în calificarea echipei de fotbal a României la Campionatul Mondial. Însă, pentru cei care mai cred/speră…

Dacă în timpul mandatului lui Mircea Moţoc, ori a altui ministru al Apărării, se va întâmpla minunea şi vom avea iarăşi submarin de-adevăratelea… n-ar fi bine să-i schimbăm şi armamentul?

 

Iulian Iamandi