Firma de apărare şi securitate Saab a semnat un contract cu Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) privind dezvoltarea şi producţia unui sistem de rachete anti-navă de viitoarea generaţie. Valoarea totală a comenzii este de 3,2 miliarde coroane suedeze (1,53 miliarde RON), iar livrările vor avea loc in perioada 2017-2026.

Saab RBS15 MK3

Saab RBS15 MK3

Contractul a fost semnat pentru un program de dezvoltare a unui sistem de rachete anti-navă, atât în configuraţia cu lansare din aer, cât şi de pe navă. Sistemul de rachete anti-navă din viitoarea generaţie va fi integrat pe noile avioane de luptă Gripen E şi pe corvetete din clasa Visby.

„Aceste rachete din viitoarea generaţie vor furniza capabilităţi mult sporite Forţelor Aeriene Suedeze şi Marinei Militare Regale Suedeze, comparativ cu alte rachete de pe piaţă. Ele vor avea capabilitatea de a angaja orice ţintă, în toate condiţiile”, declară Håkan Buskhe, Preşedinte şi CEO al Saab.

Sistemul de rachete are o rază mai mare de actiune în luptă, un identificator de ţintă modernizat, şi o masă mai mică faţă de sistemul anterior. El are de asemenea capacitatea de a combate un spectru larg de ţinte navale şi terestre, o capabilitate de funcţionare in toate condiţiile meteo, precum şi un nou design, ceea ce îi conferă un potenţial de dezvoltare viitor.

Noul sistem combină capabilităţile dovedite ale familiei de rachete anti-navă RBS15 ale Saab, cu capabilităţi noi şi extinse. Familia de rachete RBS15 este produsă în cooperare de Saab cu Diehl Defence GmbH & Co. KG.

„Diehl este mândru să continue participarea la povestea de succes a RBS15, cu knowhow-ul şi expertiza noastra dovedită în domeniul rachetelor. Acest program comun va consolida poziţia ambelor companii ca lideri mondiali în tehnologia rachetelor anti-navă, fiind primii care introducem pe piaţă o generaţie viitoare de rachete”, spune Claus Günther, CEO al Diehl Defence GmbH & Co. KG.

 RBS15 este un sistem de rachete folosit de marinele militare, bateriile de apărare de coastă şi de forţele aeriene de aproape 30 de ani. Acest sistem de rachete poate să învingă ameninţările avansate şi are rază lungă de acţiune.

Sursa: Saab